Bach in de Jacobi [CD van de MAAND]

Text Example

advertentieGerrit Christiaan de Gier bespeelt het Garrels/Meere-orgel in de Jacobikerk te Utrecht – Daarnaast registreert hij uiterst zorgvuldig en afwisselend. Om nog twee hoogtepunten te noemen: het ook hier weer ontroerende ‘Schmücke dich’ en de schitterende tweede triosonate. Zoals gezegd, dit orgel heeft veel te bieden in deze muziek. Door de warme grondstemmen, fraaie fluiten, pittige vulstemmen en dito tongwerken voelt Bach zich prima thuis in de Jacobi.

Gerrit Christiaan de Gier bespeelt het Garrels/Meere-orgel in de Jacobikerk te Utrecht

Werken van Johann Sebastian Bach: Partita ‘Herr Christ, der einig Gottessohn’ (BWV Anh. 77); Fantasia in G-dur (BWV 571); Herr Jesu Christ, dich zu uns wend (BWV 709); Schmücke dich, o liebe Seele (BWV 654); Praeludium und Fuge in g-moll (BWV 535); Fantasia super ‘Valet will ich dir geben’ (BWV 735); Valet will ich dir geben (BWV 736); Sonate Nr. 2 in c-moll (BWV 526)

Bestelnummer: JACOBICD 090707

Tijdsduur: 63’51”

Documentatie: 8 pagina’s (Nederlands)

Prijs: € 15,50

Muzikale interpretatie * * * * *

Programmakeuze * * * * *

Keuze van het instrument * * * * *

Opname * * * *

Documentatie * * * *

Grafische vormgeving * * * *

Speciaal voor de bezoekers van orgelnieuws.nl in de maand januari 2008 van € 15,50 voor € 14,00 excl. porto.

Klik hier om dit artikel te bestellen

De doorsnee orgelliefhebber zal bij de naam Utrecht waarschijnlijk als eerste aan de Domkerk denken. Op zich niet onbegrijpelijk, maar wie de moeite neemt om – bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse Kerken Kijken – de vele andere kerken eens met een bezoek te vereren, zal ontdekken dat Utrecht een bijzonder rijk orgelbezit heeft.

Een van die orgels staat in de Jacobikerk, een fraaie laatmiddeleeuwse hallenkerk. Het orgel kent een lange historie en het zou wat ver voeren om die hier uitgebreid te bespreken. Ik verwijs daarom graag naar onderstaande website. De vlag ‘Garrels/Meere-orgel’ dekt de lading vrij aardig, want deze twee orgelbouwers kunnen gerust tot de meerderheidsaandeelhouders van het instrument worden gerekend.

Opvallend is trouwens dat dit prachtige orgel qua geluidsopnamen nogal karig is bedeeld. Alleen al daarom zou deze cd van titularis Gerrit Christiaan de Gier kunnen worden verwelkomd. Gelukkig biedt ook de muzikale inhoud alle reden tot blijdschap.

De Gier, die de Utrechtse orgelbank in 2005 van Theo Teunissen overnam, heeft zich de afgelopen jaren intensief met Bachs orgelwerken bezig gehouden. Dat kwam vooral tot uiting in een integrale vertolking daarvan op het Van Vulpen-orgel van de Oude St. Nicolaaskerk in IJsselstein, de vorige organistenpost van De Gier. De keuze voor een volledige Bach-cd is daarom, naast de goede mogelijkheden die het orgel daarvoor biedt, niet erg verbazingwekkend.

Er is gekozen voor een gevarieerd programma, een keuze die het luisterplezier duidelijk ten goede komt. De cd opent majestueus: met een brede koraalzetting begint de partita ‘Herr Christ, der einig Gottessohn’, een werk dat dan wellicht niet met zekerheid aan Bach is toe te schrijven, maar dat het zeker verdient om vaker gespeeld en gehoord te worden. De aandacht van de luisteraar is meteen gevangen en de organist laat die in het vervolg van het programma ook niet meer los. Het spel van De Gier kenmerkt zich door grandeur en speelvreugde, maar ook door verfijning en rust. Daarnaast registreert hij uiterst zorgvuldig en afwisselend. Om nog twee hoogtepunten te noemen: het ook hier weer ontroerende ‘Schmücke dich’ en de schitterende tweede triosonate. Zoals gezegd, dit orgel heeft veel te bieden in deze muziek. Door de warme grondstemmen, fraaie fluiten, pittige vulstemmen en dito tongwerken voelt Bach zich prima thuis in de Jacobi.

De kerk beschikt over een vrij weidse akoestiek. Zoiets levert nog wel eens een erg directe opname op, waarin alles weliswaar goed te volgen is, maar waarin tegelijkertijd veel van de sfeer verloren gaat. Zo niet hier. Dolph Thierry heeft het orgel mooi ‘neergezet’ in de kerk, zonder dat de klank diffuus wordt. Het bijbehorende booklet is fraai vormgegeven in de kleuren van het orgel. Een aardige vondst! Merkwaardig genoeg wordt er – behalve vermelding van de dispositie – geen informatie over het orgel gegeven. Een bewuste keuze of gewoon vergeten? De gebruikte registraties zijn daarentegen wel gedetailleerd weergegeven en Henk van Lingen tekent voor een prettig leesbare toelichting op de gespeelde composities. Van harte aanbevolen! [JOOST VAN BEEK]

Klik hier om dit artikel te bestellen

Meer informatie:

Orgel Jacobikerk Utrecht

© 2007 www.orgelnieuws.nl