Bach & Mozartfestival Woerden e.o.

Text Example

advertentieOp zaterdag 10 juli is de veertiende editie van het Bach en Mozartfestival in Woerden en omstreken van start gegaan. Naast het werk van de twee grote componisten krijgen ook diverse andere ‘festivalcomponisten’ uitgebreide aandacht. Het festival duurt nog het gehele seizoen 2010/11 en omvat een groot aantal concerten door diverse organisten en andere musici.

Tijdens het Bach en Mozartfestival worden verdeeld over een aantal jaren de complete orgelwerken uitgevoerd van Bach, Mozart en in de afgelopen jaren ook van onder anderen Buxtehude, Brahms, Franck en Boëlmann. Dit jaar is er veel aandacht voor het werk van Sweelinck, Speuy, Scheidt, Pachelbel, Purcell, Händel, Mendelssohn, Dubois, Zwart, Distler, Mudde en De Klerk.

Er is dit seizoen extra aandacht voor Hendrik Speuy, omdat het dit jaar precies vierhonderd jaar geleden is dat in 1610 zijn bundel De Psalmen Davids / gestelt op het Tabulatuer van het Orghel ende Clavecymmel / met 2. Partijen werd gedrukt. Het gaat om de vroegste gedrukte klaviermuziek in Nederland. De bundel bevat 24 tweestemmige composities: 21 psalmbewerkingen, twee bewerkingen van ‘Vader ons in hemelrijck’ en een bewerking van de Lofzang van Maria. De psalmmelodie wordt beurtelings door de linker- en rechterhand gespeeld. De andere hand speelt daarbij telkens een variërende tegenstem.

De festivalconcerten worden gegeven op diverse locaties in Woerden, zoals een concert in de Lutherse Kerk door Jeroen de Haan (11 september) en de marktconcerten in de Petruskerk op de woensdagen van juli en augustus om 12.00 uur. Maar er zijn ook concerten buiten Woerden, zoals een concert in de Oude Kerk te Zoetermeer door Ad van Pelt (24 september), en meerdere concerten waaraan medewerking wordt verleend door koren en instrumentalisten, zoals een uitvoering door het Projectkoor Woerden o.l.v. Wiebe Tilstra (30 oktober) in de Petruskerk te Woerden.

Meer informatie over het Bach en Mozartfestival Woerden kunt u vinden op: www.advanpelt.nl

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie orgel Petruskerk Woerden: www.advanpelt.nl