Bach op z’n best ***** [recensie]

Na het vertrek van Bert Matter, die in 2002 met pensioen ging, werd diens oud-leerling Klaas Stok aangesteld als organist van de St. Walburgiskerk én als stadsorganist van Zutphen. Met deze cd presenteert Stok zich als Zutphense organist. Dat doet hij met een mooi samengesteld Bachprogramma, prachtig gespeeld op een voor deze muziek zeer geschikt instrument.

Text Example

advertentieHet door Stok gepresenteerde Bachmenu bevat heerlijke gerechten. De zes Schübler-choräle worden omlijst door het Praeludium en Fuga in C-Dur BWV 547. Dan volgt de derde triosonate (d-moll) en de cd besluit met de uitvoerige variatiereeks over ‘Sei gegrüsset Jesu gütig’.

Het monumentale Bader/Timpe/Reil-orgel van de St. Walburgiskerk in Zutphen is bij uitstek geschikt voor deze muziek. Sinds 1996 is de barokke pracht en praal in vele facetten hoorbaar en zichtbaar, al vertegenwoordigt het bovenwerk met zijn grote hoeveelheid pijpwerk van Timpe een andere klankwereld. Niettemin heeft de firma Reil er destijds een buitengewoon interessant en kleurrijk instrument van gemaakt, bij uitstek geschikt voor Duitse barokmuziek.

Stok is naast zijn functie als (stads)organist zeer actief als koordirigent. Zo leidt hij enkele gerenommeerde vocale ensembles in het oosten van het land en is hij als repetitor verbonden aan het Nederlands Kamerkoor. Zijn Bachspel kenmerkt zich door levendigheid, duidelijke articulaties en zorgvuldige fraseringen. De gekozen registraties sluiten altijd aan bij het karakter van de muziek. De manier waarop Stok de Schübler-choräle vertolkt getuigt van een groot inlevingsvermogen in de noten, de tekst en het instrument. Het Praeludium und Fuge C-Dur klinkt onder de handen van Stok zeer transparant en levenslustig.

Met name de subtiele fraseringen en het ademende spel verheffen deze opname tot een van de betere Bachschijfjes van de laatste jaren. Van grote meerwaarde zijn de gezongen strofen die voorafgaan aan ieder Schübler-koraal. Het projectkoor Consensus Vocalis, een semi-professioneel projectkoor uit Twente, zingt deze strofen met begeleiding van continuo en onder leiding van Stok op uitermate fraaie wijze.

Opnametechnicus Jean van Cleef is als zodanig kind aan huis in de St. Walburgiskerk. Dat is goed te horen aan de mooie balans tussen de directheid van de orgelklank en de ruimtewerking. Wat dat betreft vormt deze cd een waardige aanvulling op de eerdere producties van de Stichting Bader Orgel, waarin Bach al prominent aanwezig was.

In het begeleidende boekje geeft Kees van Houten op de voor hem kenmerkende bevlogen wijze bondige analyses bij de uitgevoerde werken. Verder worden de teksten van de gezongen strofen weergegeven alsmede een uitvoerige beschrijving van de gevarieerde muzikale activiteiten van Klaas Stok. Merkwaardig genoeg ontbreekt een beschrijving van het orgel; zelfs de dispositie wordt niet vermeld. Maar dit kritisch nootje valt in het niet temidden van al het fraais dat deze productie te bieden heeft: Bach op z’n best, puur muziekgenot. Van harte aanbevolen!

 

Muzikale interpretatie * * * * *
Programmakeuze * * * * *
Keuze van het instrument * * * * *
Kwaliteit van de opname * * * * *
Informatie in het boeklet * * * *
Grafische vormgeving (cd en boekje) * * *

 


J.S. Bach Schübler-Choräle

Klaas Stok Bader-orgel Zutphen

Contrapunctus Musicus – VC 2527 / MW 07001, speelduur 71’49, booklet 20 pagina’s (N)

Deze cd is te bestellen via www.baderorgel.nl of door overmaking van € 13,20 op rekeningnummer 260.11.02 t.n.v. de Stichting Henrick Bader Orgel o.v.v. KS 2007.