Bach & Van Egmond

Text Example

advertentieEr zijn weer drie geluidsfragmenten geplaatst op de website pietvanegmond.nl Ditmaal een gedeelte uit Piet van Egmonds legendarische uitleg van Bachs Matthäus-Passion: ‘de verloochening van Petrus’. Driemaal was Van Egmond te gast bij AVRO-coryfee Willem Duys om over de Matthäus-Passion te vertellen: in 1961 in het tv-programma ‘Muziek Mozaïek’ (samen met de dirigenten Eugen Jochum en Anthon van der Horst) en tweemaal in ‘Voor de vuist weg’.

Van Egmonds verhaal sprak het publiek zo aan, dat de AVRO veel verzoeken kreeg of hij niet wat langer over Bachs passiemuziek kon vertellen. Daarop kreeg Van Egmond in 1968 drie kwartier om zijn verhaal voor de camera te doen. Van die uitzending is alleen een geluidsopname bewaard gebleven in het archief van de Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum, waaruit nu een deel via de website is te horen.

Het tweede fragment is een historische live-opname uit 1962 van de bas-aria ‘Gib mir meinem Jesum wieder’, gezongen door de bas Peter de Vos en begeleid door het Utrechts Stedelijk Orkest o.l.v. Piet van Egmond. Het is een van de weinige keren dat Van Egmond de aria liet uitvoeren omdat hij meestal coupures in de passion aanbracht vanwege de tijdsduur.

Het derde fragment is het koraal ‘Wenn ich einmal soll scheiden’, uitgevoerd door het Amsterdams Oratorium Koor, een fragment uit de live-opname uit 1967, die door EMI werd vastgelegd en in de jaren ’90 op cd werd uitgebracht.

Zie verder

www.pietvanegmond.nl

© 2008 www.orgelnieuws.nl