Bachfestival Antwerpen 2023 van 17 tot en met 23 september

Orgel Sint-Carolus Borromeuskerk Antwerpen| © foto Cmcmcm1 / Wikimedia Commons CC-BY-SA-4.0

Van 17 tot en met 23 september vindt het Bachfestival Antwerpen plaats. Deze derde editie van het festival concentreert zich rond de Sint-Carolus Borromeuskerk en de Sint-Norbertuskerk.

Text Example

advertentieHet festival opent op zondagmorgen 17 september met een Bach-cantatedienst in de Norbertuskerk. Onder leiding van Emmanuel Van Kerkchoven, de artistiek leider van het festival, voeren The Antwerp Baroque Orchestra en Het Groot Akkoord Cantate BWV 74 uit.

Orgelconcerten

In de Sint-Carolus Borromeuskerk vinden twee orgelconcerten plaats. Op 19 september zal Johannes Lang, organist van de Thomaskirche in Leipzig, de koralen uit Clavierübung III uitvoeren. Aart Bergwerff brengt op 22 september improvisaties gebaseerd op thema’s van Bach en The Beatles, waarbij deze laatsten zich ook door Bach lieten inspireren in drie van hun nummers.

Jonge talenten van Belgische en Nederlandse conservatoria zullen op 21 september lunchconcerten verzorgen op het barok geïnspireerde Kramer-orgel in de Sint-Norbertuskerk.

Verdere programmering

Verder bevat de festivalprogrammering optredens van het Castello Consort, luitist Thomas Langlois, stadsbeiaardiers Koen Van Assche en Liesbeth Janssens en een kindervoorstelling. Het slotconcert in de Carolus Borromeuskerk brengt uitvoeringen van de Magnificats van Bach en Zelenka door The Antwerp Baroque Orchestra en Het Groot Akkoord onder leiding van Emmanuel Van Kerckhoven.

BACH in de STAD

Het festival wordt georganiseerd door ‘BACH in de STAD’, dat in Antwerpen streeft naar het levendig houden van de muziek van Bach, onder andere met cantatediensten en Abendmusiken. Het volledige programma en verdere details zijn te vinden op de website van het festival, bachindestad.be