Bachfestival rondom orgels in Grote Kerk Dordrecht

De orgels van de Dordtse Grote Kerk vormen van 19 tot en met 28 september een van de middelpunten van de derde editie van het Bachfestival Dordrecht. Tijdens concerten en masterclasses zullen de orgels optimaal worden benut. Het thema van het festival is Grote vaders, grote zonen. In de programmering staat de hele Bachfamilie centraal, van Bachs voorgangers, de grote meester zelf tot en met de 300 jaar geleden geboren componist Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788).

Text Example

advertentie 

Concerten vocaal-instrumentaal

Op zaterdag 20, zondag 21 en zaterdag 27 september is het Bach-orgel te horen in concerten door achtereenvolgens de Nederlandse Bachvereniging (met Leo van Doeselaar), het succesvolle Vox Luminis en het Brusselse ensemble Les Muffatti (met de Brusselse kathedraal-titularis Bart Jacobs aan het orgel).

 

Solo-concerten

Anthon van der Horst
Anthon van der Horst, wiens zelden te beluisteren Variazioni sopra ‘Christ lag in Todesbanden’ tijdens het festival zal worden gespeeld.

In aansluiting bij het thema zullen Wim Diepenhorst (maandagavond 22 september) en Peter van Dijk (dinsdagavond 23 september) Bach, alsmede zijn voorgangers en nazaten, in hun concerten belichten. Tijdens deze concerten zal het Bach-orgel (2007) op getreden wind worden bespeeld; calcanten zijn Cor Ardesch, Erik van Bruggen en Jaap Jan Steensma.

 

Stadsorganist Cor Ardesch zal in zijn programma van 27 september (Kam-orgel, 1859) de aandacht vestigen op de Bach-receptie in de 19e- en 20ste-eeuw. Naast Liszt’s Weinen, klagen, klinken Inventionen in een bewerking van Reger-Straube en de zelden te beluisteren Variazioni sopra Christ lag in Todesbanden’ van Anthon van der Horst (1899-1965).

 

Passacaglia

Ook het historische studie-instrument voor organisten, het (pedaal)klavichord, krijgt in het Bachfestival de plaats die het toekomt. Tijdens de Nacht van het Klavichord zijn, naast gevestigde namen, ook de jonge, internationaal prijswinnende klavichordistes Petra Somlai en Danyl Cook te beluisteren. Op instrumenten van Geert Karman (collectie Menno van Delft) en klavichord- en orgelmakers Joris Potvlieghe en Dick Verwolf klinkt muziek van Johann Sebastian en Carl Philipp Emanuel Bach. Een van de hoogtepunten tijdens deze Nacht van het Klavichord is de vertolking van de Passacaglia (versie uit het Andreas Bach Buch) door Pieter van Dijk.

 

Internationale orgelacademie

De Internationale Orgelacademie Dordrecht (IOD) kent dit jaar zeventien aanmeldingen van jonge, getalenteerde organisten uit Rusland, Estland, Polen en Duitsland, in de leeftijd van 12-20 jaar. De thema’s van de academie zijn gerelateerd aan de orgelconcerten in het festival. Naast het Bach-orgel wordt ook het grote Kam-orgel gebruikt. De docenten van de orgelacademie zijn Cor Ardesch, Peter van Dijk en Joris Verdin.

 

De masterclasses van de IOD – voertaal is het Engels – vinden plaats op 19, 20 en 22 september, steeds van 10.00 tot 13.00 uur in de Grote Kerk. De masterclasses worden, buiten de Grote Kerk, voortgezet in de Julianakerk (19 september, 14.00-15.30 uur), de Remonstrantse Kerk (20 september, 14.00-15.30 uur), het Albert Schweitzer Ziekenhuis (21 september, 14.00-15.30 uur) en de Wilhelminakerk (22 september 14.00-15.30 uur), alle in Dordrecht.

 

Presentaties

Deelnemers van de Internationale Orgelacademie presenteren zich in de eerdergenoemde Julianakerk (19 september, 16.00-16.30 uur), de Remonstrantse Kerk (20 september, 16.00-16.30 uur) en in de Wilhelminakerk (22 september, 16.00-16.30 uur).

 

Bijwonen

Voor vocaal/instrumentale- en solo-concerten kunnen kaarten worden gereserveerd via www.bachfestivaldordrecht.nl . Het bijwonen van masterclasses en presentaties door cursisten is gratis.

 

Meedoen

Op zaterdag 27 september is er in de Grote Kerk rondom het Bach-orgel, van 9.30 tot 12.30 uur, een workshop voor gevorderde amateurorganisten. Rond 12.00 uur is er als afsluiting een kleine presentatie door de deelnemers. Tot nog toe hebben zich zes actieve deelnemers aangemeld, allen afkomstig uit Nederland. De voertaal van deze masterclass is dan ook Nederlands. Toehoorders zijn van harte welkom bij zowel workshop als presentatie.

 

Meer informatie

Meer informatie over het Bachfestival Dordrecht is te vinden op www.bachfestivaldordrecht.nl. Tijdens het festival is een uitgebreid programmaboek beschikbaar dat onder redactie stond van Jan Nuchelmans en Jaap Jan Steensma.

 

 

Foto: Verschueren-orgel, Grote Kerk, Dordrecht | © 2014 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl