Bachs Matthäus-Passion door Ensemble Pygmalion en Raphaël Pichon

pygmalion matthäus passion

Op het label Harmonia Mundi verscheen dit jaar een opname van Bachs Matthäus-Passion door het Franse barokensemble Pygmalion onder leiding van Raphaël Pichon.

Text Example

advertentieEen Matthäus-Passion gesignaleerd op ORGELNIEUWS? Nee, het is geen orgelmuziek, maar op de verjaardag van Johann Sebastian Bach en in de lijdens-, vasten- of veertigdagentijd (al naar gelang de traditie waaruit u komt) maken wij graag een uitzondering.

Pygmalion werd in 2006 opgericht door Raphaël Pichon. Het ensemble bestaat uit koor en orkest op historische instrumenten. Zij vielen meermaals in de prijzen met onder meer opera’s van Rameau, maar ook met koorwerken van Wagner, Brahms en Schumann werden hoge ogen gegooid, waaronder een Edison Klassiek in 2016.

Ook het werk van Bach is Pichon en zijn ensemble wel toevertrouwd. De opnamen van de Köthener Trauermusik BWV 244a (2014) en de Bachmotetten BWV 225-230 (2020) werden geprezen om hun gevoel voor spontaniteit en hun levendige en geëngageerde uitvoeringen. Daar getuigt ook deze nieuwe opname van de Matthäus van.

Volgens Pygmalion markeert deze Matthäus-Passion een belangrijke mijlpaal in de vijftien jaar waarin het ensemble zich bezighoudt met de muziek van Bach, ‘een hoogtepunt dat gekenmerkt wordt door precisie en nederigheid’. ‘Gezien door het prisma van een tragedie in vijf bedrijven, tegelijk intiem en theatraal, menselijk en metafysisch, wordt de Passion hier in een nieuw licht onthuld: als een diep ontroerend en universeel epos.’

Johann Sebastian Bach – Matthäus-Passion

Matthäus-Passion, BWV 244 Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Evangelistam Matthæum

Esemble Pygmalion o.l.v. Raphael Pichon, Julian Prégardien (evangelist), Sabine Devieilhe (sopraan), Lucile Ricardot (alt), Reinoud van Mechelen (tenor), Stéphane Degout (bas).

Harmonia Mundi – HMM 902691.93, 3CD, TT 2h30′, opname 04/2021, booklet 112 p. FR/DU/EN | harmoniamundi.com