Bakker & Timmenga-orgel Adullamkerk Kruiningen in gebruik genomen

orgel adullamkerk kruiningen
Bakker & Timmenga-orgel (1929) Adullamkerk Kruiningen | © foto fa. A. Nijsse & Zn.

De Vrije Gereformeerde Gemeente te Kruiningen heeft vrijdag 16 oktober, gelijktijdig met haar nieuwe kerkgebouw, een Bakker & Timmenga-orgel uit 1929 in gebruik genomen. Het uit Augustinusga afkomstige instrument is overgeplaatst door de firma Nijsse.

Text Example

advertentieDe Vrije Gereformeerde Gemeente (VGG) van Kruiningen is eind 2017 ontstaan na een scheuring in de plaatselijke gereformeerde gemeente. Ds. G. Bredeweg verliet met zo’n driehonderd leden de 1.100 zielen tellende gemeente.

Sindsdien werd door de VGG gekerkt in het dorpshuis van Kruiningen. Voor de inmiddels tot 400 leden gegroeide gemeente werd een nieuw kerkgebouw gebouwd. De kosten hiervan bedroegen 2,3 miljoen euro.

Augustinusga

Een orgel voor het in traditionele stijl opgetrokken kerkgebouw werd gevonden in de voormalige gereformeerde Pypketsjerke in het Friese Augustinusga. 

Orgelmakerij Bakker & Timmenga te Leeuwarden bouwde daar in 1929 een tweeklaviers mechanisch orgel, waarvan de Bourdon 16 als pneumatische transmissie van Manuaal I was uitgevoerd. In 1992 onderging het orgel een restauratie van onder meer de windladen. Een Woudfluit 2 werd daarbij gewijzigd in een Octaaf 2. Op Manuaal II werd een Sesquialter II geplaatst.

orgel pypketsjerke augustinusga
Het orgel in de Pypketsjerke | © beeld Reliwiki.nl
Verkocht

Na het samengaan van de hervormden en gereformeerden werd Pypketsjerke in 2016 buiten gebruik gesteld en verkocht. In september 2018 kon het orgel door de firma A. Nijsse & Zn te Oud-Sabbinge worden gedemonteerd en opgeslagen. 

De orgelkas, die voor de overplaatsing een groene tint had, werd opnieuw geschilderd in een wittint. De balustrade boven de kansel werd geheel nieuw gemaakt naar voorbeeld van het Bakker & Timmenga-orgel (1926) in De Hoeksteen in Hallum. Het orgel is verder ongewijzigd gebleven.

Het orgel boven de kansel in een nieuwe balustrade naar voorbeeld van Hallum | © foto fa. A. Nijsse & Zn.

Dispositie

Manuaal I C-f3
Bourdon 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Fluit 4
Octaaf 2
Cornet III 

Manuaal II C-f3
Gamba 8
Celeste 8
Holpijp 8
Fluit Harmonique 4
Sesquialter II

Pedaal C-d1
Bourdon 16 – transmissie

Werktuiglijke registers
Klavierkoppeling – Manuaal I + Manuaal II
Pedaalkoppeling – Pedaal + Manuaal I

Winddruk: 76 mm
Toonhoogte: a1 = 438 Hz

Gegevens met dank aan fa. A. Nijsse & Zn.