Bakker & Timmenga-orgel Tytsjerk gerestaureerd

orgel hervormde kerk tietjerk tytsjerk

Onlangs werd de restauratie van Bakker & Timmenga-orgel in de protestantse kerk van Tytsjerk afgerond. De firma die het instrument in 1887 bouwde voerde ook de recente werkzaamheden uit. Op 21 februari wordt het orgel weer in gebruik genomen.

Text Example

advertentieHet orgel van de kerk in Tytsjerk werd gemaakt in het jaar 1887. Het is een tweeklaviers orgel met Hoofdwerk en Positief en een aangehangen Pedaal. Het heeft twaalf sprekende registers.

Werkzaamheden aan het orgel vonden plaats  in 1905, 1926, 1959 en 1961 door  Bakker & Timmenga. Het betrof voornamelijke schoonmaak en herstelwerkzaamheden. In 1966 werd het orgel onderhanden genomen door de firma J. Spanjaard. Daarbij werden de eiken slepen van de windladen vervangen door aluminium exemplaren. Het bleek geen gelukkige ingreep: de slepen gaven nadien veel bedieningsproblemen.

Restauratie
In de afgelopen maanden werd het orgel gerestaureerd door Orgelmakerij Bakker & Timmenga te Leeuwarden. Het orgel werd gedemonteerd en schoongemaakt. De klavieren werden gerestaureerd waarbij het toetsbeleg opnieuw is verlijmd. De windladen kregen weer een nieuwe eiken dammen en slepen. De speel- en registermechaniek werd opnieuw afgeregeld. Het pijpwerk werd schoongemaakt, de intonatie waar nodig bijgewerkt.

Op zondag 21 februari wordt het orgel weer in gebruik genomen met een orgelbespeling door de adviseur bij de werkzaamheden, Theo Jellema. Aanvang 14.30 uur.

 


Dispositie

Hoofdwerk C- f3
Prestant 8
Bourdon 16
Hohlpijp 8
Melophone 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Octaaf 2
Basson 8 bas
Trompet 8 discant

Nevenwerk C-f3
Roerfluit 8
Viola di gambe 8
Salicional 4
Woudfluit 2

Pedaal C-c1
Aangehangen

Werktuigelijke registers
Manuaalkoppel
Tremulant
Afsluiting Hoofdwerk
Afsluiting Nevenwerk
Ventiel

 

Gegevens met dank aan Orgelmakerij Bakker & Timmenga.

 

© 2016 foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed