Bakker & Timmenga-orgel voor de Wilhelminakerk Dordrecht

Text Example

advertentieOp 4 november werd in de Dordtse Wilhelminakerk (Geref.) het door de firma Pels & Van Leeuwen gerestaureerde en deels gereconstrueerde orgel in gebruik genomen. Het vervangt een pneumatisch orgel van Van den Bijlaardt uit 1920, dat achter een vroeg 18de eeuws front was geplaatst, afkomstig uit de oud-katholieke schuilkerk aan de Mariënbornstraat. Ook nu bleef dit front gehandhaafd.

De Wilhelminakerk aan de Blekersdijk is een schepping van de bekende architect Tjeerd Kuipers uit 1898, geheel ontworpen naar de ideeën van Abraham Kuyper. De kerk heeft een cirkelvormige plattegrond. In 2001 werd de kerk grondig gerestaureerd.

Het nu in gebruik genomen orgel werd in 1906 gebouwd voor de gereformeerde kerk aan de Duyststraat in Rotterdam-Delfshaven. De orgelmakers Bakker en Timmenga hielden er conservatieve ideeën op na. Vandaar dat het orgel voorzien is van mechanische tractuur en sleepladen, wat in het begin van de vorige eeuw al tamelijk zeldzaam was.

Bij een uitbreiding in de jaren vijftig ging de oorspronkelijke orgelkas helaas verloren. Toen werd ook de speeltractuur geëlektrificeerd.

De kerk aan de Duyststraat werd in 1987 gesloten. Het binnenwerk van het orgel werd door de firma Pels & Van Leeuwen opgeslagen. Uiteindelijk bleek het geknipt te zijn voor de kerk waar het nu terecht is gekomen.

Het oorspronkelijke materiaal, windladen en het merendeel van het pijpwerk, werden gerestaureerd. Klaviatuur, speelmechaniek en ontbrekend pijpwerk zijn nieuw gemaakt in de stijl van Bakker en Timmenga.

Op dinsdag 4 april 2006 zal het 100 jaar geleden zijn dat het orgel in Delfshaven in gebruik werd genomen. Op die avond is er om 20.00 uur een concert door Jan Jongepier en wordt er een boek over de orgels van de Wilhelminakerk van de hand van Peter Dillingh gepresenteerd.

De dispositie is als volgt

Hoofdwerk (I)

Bourdon 16

Prestant 8

Holpijp 8

Melophone 8

Octaaf 4

Fluit 4

Quint 3 (uit Mixtuur)

Octaaf 2

Mixtuur II-IV

Cornet III disc.

Trompet 8 bas

Trompet 8 discant

Nevenwerk (II)

Salicionaal 8

Roerfluit 8

Viola di Gamba 8

Salicet 4

Fluit dolce 4

Gemshoorn 2

Klarinet 8

Tremulant

Pedaal

Subbas 16’

Prestant 8’

Octaaf 4’

Bazuin 16’

Koppelingen

Klavier Koppel

Pedaal Koppel I

Pedaal Koppel II

© 2005 orgelnieuws.nl

© 2005 foto www.orgelfoto.nl