‘Barokorgel voor Utrechts Muziekpaleis’

Text Example

advertentieHet in aanbouw zijnde Muziekpaleis aan het Vredenburg in Utrecht krijgt toch nog een orgel. Dat laat de Stichting Orgel Comité Muziekcentrum Utrecht vandaag tegenover het Algemeen Dagblad weten. Het zou gaan om ‘een klein, vast barokorgel’.

Volgens stichtingsvoorzitter Maarten van Ditmarsch is er ‘eindelijk zicht op dat het cadeau van de Utrechtse bevolking er komt’. Eind jaren zeventig had de stichting bij de bouw van het nieuwe Muziekcentrum Vredenburg al een actie op touw gezet om een concertorgel te laten bouwen in grote zaal. Het orgel kwam er echter nooit. De gelden die door muziekliefhebbers uit Utrecht en omgeving waren ingezameld zijn inmiddels tot zo’n half miljoen euro opgelopen. De directie van het Muziekpaleis gaf vorig jaar nog te kennen opnieuw geen ruimte te zien voor het door de stichting beoogde concertzaalorgel.

Inmiddels is de stichting in gesprek met orgelbouwers. Over het type orgel wil Van Ditmarsch niets kwijt aan de krant. Vredenburg-directeur Nanette Ris laat het in AD weten dat het gaat om ‘een klein, vast barokorgel’. Voordat er tot de bouw kan worden overgegaan moet er volgens haar nog worden bekeken of dat bouwtechnisch mogelijk is in het eind dit jaar op te leveren Muziekpaleis.

© 2013 www.orgelnieuws.nl