Battleground – orgel en trombone door OmstridtDuo

cd battleground omstridtduo organ tromnbone

Het repertoire voor de combinatie orgel/trombone beslaat grotendeels muziek uit de afgelopen vijftig jaar. Het Noorse OmstridtDuo (het woord ‘omstridt’ betekent vrij vertaald zoiets als ‘twistziek’) is verantwoordelijk voor een substantieel deel van dat repertoire. Dat wil zeggen: trombonist Marius Hesby en organist Anders Eidsten Dahl hebben voor de nodige compositieopdrachten gezorgd.

Text Example

advertentieZes van die aan hen opdragen werken heeft het duo vastgelegd op een cd met de intrigerende titel Battleground, naar de compositie van Lars-Thomas Holm. Als entr’acte fungeren de Invocations van Petr Eben, die verder geen directe link met de Noorse musici hebben. In het booklet belicht Marius Hesby op aanstekelijke en soms humoristische wijze alle stukken en hun totstandkoming. Zo had het duo erop gerekend van de al genoemde Holm een korte fanfare te krijgen, geschikt om als opening van de cd te dienen. Dat werd dus een muzikaal epos van ruim een kwartier …

Hesby en Dahl tonen maar weer eens aan hoe heerlijk deze twee instrumenten bij elkaar passen. Het schuurt, het fluistert, het zingt. Toonkunst in de ware zin des woords. Het idioom is doorgaans (gematigd) modern – het stuk van Nordhagen is wat je noemt een echte binnenkomer – en de componisten zijn relatief onbekend, maar laat u zich daardoor vooral niet afschrikken. Als fysieke battleground fungeert de akoestisch ideale Bragernes Kirke te Drammen, zogezegd de thuisbasis van Anders Eidsten Dahl: hij is er de vaste bespeler van het fraaie Carsten Lund-orgel uit 1988.

Deze avontuurlijke productie verdient een (al dan niet staande) ovatie.

 


Battleground – OmstridtDuo

Marius Hesby (trombone), Anders Eidsten Dahl (orgel Bragernes kirke, Drammen [N])

Macchia nera di polvere (Stig Nordhagen); Fantasia (Arne Rodvelt Olsen); Fanfares over the Battled Ground (Lars-Thomas Holm); Arabeske (Jon Laukvik); Two Invocations (Moderato, Risoluto) (Petr Eben); Intrada (Arne Rodvelt Olsen); Missa (Arne Rodvelt Olsen)

Label: LAWO Classics
Nummer: LWC1128
Speelduur: 65 minuten
Booklet: 20 p. (NO/EN)
Prijs: € 19,95 N.B. alleen vandaag (24/11) voor € 13,97

 

Bestellen en luistervoorbeelden