Belgische orgelmaker Thomas failliet

De Belgische orgelmakerij Thomas te Stavelot is deze week failliet verklaard. Dat meldde de Franstalige Belgische publieke omroep RTBF vandaag.

Text Example

advertentieHet faillissement dat door Manufacture d’orgues Thomas zelf was aangevraagd is door de rechtbank ook daadwerkelijk uitgesproken. Het bedrijf had volgens RTBF te kampen met een opgebouwd verlies van een miljoen euro en een vergelijkbaar bedrag aan kortlopende schulden.

De afgelopen maandag aangestelde curator gaat onderzoeken of en hoe de activiteiten nog voortgezet kunnen worden.

Het bedrijf vond zijn oorsprong in 1965 toen André Thomas zijn eigen orgelmakerij inrichtte. In 1982 zette hij het bedrijf voort als naamloze vennootschap. Sinds 2000 staat de orgelmakerij onder leiding van Dominique Thomas, vanaf 2016 samen met zijn zoon Jean-Sébastien.

In de afgelopen 50 jaar heeft de orgelmakerij zo’n 140 nieuwe orgels gebouwd, waarbij zij zich veelal liet inspireren door historische voorbeelden. Daarnaast werden ook vele restauraties van historische instrumenten uitgevoerd.

Thomas verwierf internationale aanzien als orgelmaker. Instrumenten uit het atelier van de firma zijn buiten België ook te vinden in Duitsland, Zwitserland, Polen, Frankrijk, Luxemburg en Noorwegen. De meest prestigieuze nieuwbouw was het orgel voor de kathedraal van Monaco (2011). In Nederland bouwde hij in 2010 een nieuw orgel in de Grote Kerk van Vianen.

Orgelmakerij Thomas had circa vijftien personeelsleden in dienst.