Ben van Nespen – Le Royer/Potvlieghe-orgel Turnhout

Ooit speelde Ben Van Nespen als 15-jarige zijn eerste concert. Het programma? La Nativité du Seigneur van maître Messiaen. In 2011 nam Van Nespen op klavecimbel Bachs Inventionen en Sinfonia’s op.

Text Example

advertentie 

Op de plaat bespeelt Ben Van Nespen het Le Royer/Potvlieghe-orgel van de Sint-Pieterskerk te Turnhout, in het hart van de Kempen. Het boekje meldt dat de cd ‘zonder enige schroom wordt gelanceerd’ door VZW-Octave. Schroom zou inderdaad ongepast zijn. Van Nespen dient een gevarieerd menu op uit de zeventiende en achttiende eeuw. Ooit won hij de hoofdprijs op het orgelconcours Musica Antiqua te Brugge.

 

De onderhoudende site (www.vzw-octave.be) vermeldt dat het Le Royer orgel uit 1662 in 1997 werd gerestaureerd door Joris Potvlieghe ‘naar een fictief concept’. Het is aardig om de geschiedenis van het orgel te volgen. In 1937 had het orgel nog registers als ‘Conterbas’, ‘Vulwerk 3-4 st.’, een ‘Kwint 10 2/3’ en een ‘Tuba 8’. Nu lezen we van een ‘Bordon’, ‘Octaeve’, ‘Cleyne fluyten’ en zo meer.

 

De cd is verzorgd uitgegeven. Registraties en een boeiend interview staan op de site. De opname is direct en helder. Van Nespen is een fijnzinnig speler. Hij kruidt de gerechten met bescheiden versieringen. Als feestelijk dessert en stralend besluit krijgen we Bachs Concerto in G.

 

In Turnhout staat sinds 1997 een indrukwekkend mooi orgel, dat een bezoek aan onze zuiderburen de moeite nog eens extra waard maakt. Misschien voor het Kerstconcert? De site vermeldt in prachtig Vlaams: ‘Tickets worden de avond zelf aan de deur verkocht maar gezien de grote belangstelling is het sterk aangeraden om uw kaarten in voorverkoop veilig te stellen’.

 

 

Ben van Nespen

bespeelt het Le Royer/Potvliege orgel van de St.-Pieterskerk te Turnhout

 

Toccata Secunda (Muffat(; Cancion para la corneta con el Eco & Corriente (anoniem, Spanje 17e eeuw); Tiento de falsas (Cabanilles); Batalla famossa (anoniem, Spanje ca. 1700); Duo, Fugue (Boyvin); Sonate in G K.328, Sonate in D K.335 (Scarlatti); Durch Adams Fall ist ganz verderbt BuxWV 183, Jesus Christus, under Heiland, de den Tod überwand BuxWV 198, Fuga in C BuxWV 174 (Buxtehude); Partite diverse sopra O Gott , du frommer Gott BWV 767, Concerto in G BWV 592 (Bach)

 

Label: Vzw Octave, Turnhout
Nummer: Octave 02
Speelduur: 66’17
Booklet:  12 pagina’s (NE/EN)
Prijs: € 15,00
Bestellen: www.vzw-octave.be