Ben van Oosten viert gouden jubileum als concertorganist

Ben van Oosten

Eigenlijk zou het vorig jaar al worden gevierd: in 2020 was Ben van Oosten 50 jaar actief als concertorganist. Uitgesteld door corona wordt daar nu a.s. zaterdag 4 september bij stilgestaan tijdens een concert in de serie Internationaal Orgelfestival in de Grote Kerk te Den Haag.

Text Example

advertentieOp 31 oktober 1970 gaf Ben van Oosten op 15-jarige leeftijd zijn eerste orgelconcert in de Nieuwe Zuiderkerk in zijn geboortestad Den Haag. Het programma van destijds was helemaal in de sfeer van Feike Asma met werk van onder anderen Nieland, Mendelssohn, Rheinberger en koraalbewerkingen van Zwart en Asma.

Internationaal

In de afgelopen vijftig jaar heeft Van Oosten zich ontwikkeld tot een vooraanstaand internationaal concertorganist. Hij verzorgde optredens in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld. Met name zijn vertolking van en expertise op het gebied van Franse symfonische orgelmuziek worden geroemd. In 2010 werd hij bij zijn 40-jarig jubileum als concertorganist benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Jubileumconcert

In de Haagse Grote Kerk, waar Ben van Oosten sinds 1990 organist is, staat het concert van zaterdag 4 september in het teken van zijn gouden jubileum. Op het programma staat naast werk van Bach en Mendelssohn uiteraard Frans-symfonisch werk. Zo speelt hij Widor en de integrale Derde Symfonie van Louis Vierne.

Het jubileumconcert vormt het slotconcert van het jaarlijkse Internationaal Orgelfestival in de Grote Kerk. Dat staat onder Van Oostens artistieke leiding. Op het dit jaar ook jubilerende Metzler-orgel (1971) speelde eerder deze week Rien Donkersloot. Donderdag 2 september is Michel Bouvard (Toulouse/Parijs) nog te beluisteren.

Kaarten

De concerten beginnen om 20.15 uur. Toegang bedraagt € 10. Vanwege coronamaatregelen is er een maximum aantal zitplaatsen en verplichte bezoekersregistratie. Kaarten zijn verkrijgbaar via orgelconcertengrotekerk.nl