Bequaem en van goede comportement

bequaem en van goede comportement

Bij Erve Muziek verschijnt binnenkort een bundel artikelen van Rein Verhagen over organisten, orgelbouwers en hun werkgevers in de zeventiende en achttiende eeuw.  De artikelen verschenen eind jaren 80 al eens in het tijdschrift Oktaaf van de Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging.

 

Verhage, tevens auteur van het boek Quirinus en de andere Van Blankenburgs, beschrijft aan de hand van authentieke documenten een beeld van de arbeidsrechtelijke verhoudingen tussen organisten en hun opdrachtgevers zoals die tot uiting komen in sollicitatieprotocollen en instructies (Amsterdam, Alkmaar en Leeuwarden).

 

In de laatste artikelen komt de rol van de organist aan bod als adviseur en keurmeester (Haarlem en Alkmaar) en wordt de poging beschreven om te komen tot een muziekcollege in de Lutherse Kerk van Amsterdam.

 

Rein Verhagen

bequaem en van goede comportement

over organisten, orgelbouwers en hun werkgevers in de 17e en 18e eeuw

 

Uitgave: Erve Muziek, 2014
Nummer: ISBN 978-90-820510-4-9
Pagina’s: 32, geïllustreerd
Prijs: € 6,90

 

Verschijnt 20 november 2014

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” title=”BESTELSERVICE”][/button]

 

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 17 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis, zonder betaalmuur. En dat willen we graag zo houden!

Maar het runnen van een nieuwssite is niet goedkoop. Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, belangrijk. Zo kunt u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken blijven op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.