Beroemde klassieken in de Jacobi

Op 30 augustus 2013 werd deze nieuwe cd van Gerrit Christiaan de Gier bij het laatste zomerconcert van het seizoen in de Jacobikerk in Utrecht gepresenteerd. Een populaire presentatie door de titularis aan ‘zijn’ beide orgels die de Jacobi rijk is. Fijn dat hij bij deze cd ook het in 2011 door de Gebr. Van Vulpen gerestaureerde Hess-kabinetorgel ruim programmeert.

Text Example

advertentie 

De Gier verantwoordt in zijn voorwoord dat hij ‘via deze uitgave onze rijke orgelcultuur onder de aandacht wil brengen’ en dat doet met ‘speelse, galante composities op het Hess-kabinetorgel en frisse, instrumentale werken op het Garrels/Meere-orgel. Van verfijnd en subtiel naar vol en groots.’

 

Daarbij wilde hij vooral een breed publiek bereiken dat niet zo snel de orgelmuziek prefereert. Hij doet dat door niet te kiezen voor traditionele werken voor orgel, maar juist voor transcripties van werken uit de 17e/18e eeuw die oorspronkelijk bedoeld waren voor andere instrumenten plus een compositie uit de tweede helft van de 19e eeuw geïnspireerd op een werk van Mozart.

 

Het hoofdorgel fascineert door haar ‘samenstelling’. De hoofdwerkkas van Gerrit Pietersz. dateert uit 1509, het binnenwerk is voornamelijk van de hand van Garrels (hoofdwerk, 1739-1742) en Meere (rugwerk, 1823). Hierdoor kan een breed palet orgelwerken goed tot zijn recht komen. Dat bewijst De Gier ook in de keuze van zijn werken. Hij koos aan het begin van de cd voor het ‘grote’ orgel voor werken van Vivaldi en Mozart. Daarbij laat hij transcripties voor orgel klinken van door Vivaldi gecomponeerde vioolconcerten en diens door Bach bewerkte Concerto in D. Subtiele registraties en verfijnd spel geven deze werken een heerlijke orgelvertolking mee, waarbij in het laatste deel van Bachs bewerking De Gier als dirigent dit Allegro feestelijk afsluit.

 

Na de twee ‘Vivaldi’s’ programmeert hij ruim het kabinetorgel. Van de meer galante Wilhelm Friedemann Bach een rustig gaand Menuet op alleen de Holpijp. In de beide werken van Händel krijgen we het hele klankenspectrum van dit heerlijke Hess-orgel te horen: zo zet je fraai een klankdocument van een instrument neer! Verrassend hoe De Gier in de ‘Eight Tunes for Clay’s Musical Clock’ zijn registraties uitnut. Ook het werk van Händels tijdgenoot Hayes en dat van Leopold Mozart zijn -helemaal passend bij dit instrument met haar ontstaansperiode – verfijnd vertolkt.

 

Dan volgt weer het ‘grote’ orgel. Van Mozart klinkt daarbij een oorspronkelijk voor altviool, cello, fluit, hobo en glasharmonica (het aanstrijken van glazen kommen!) geschreven Adagio en Rondo.

 

Dankbaar registreert De Gier met zijn fluitensembles. Met het laatste werk op deze cd: de Fantasie Tooverfluit op thema’s uit Die Zauberflöte (van Mozart) van de 19e-eeuwse Domorganist Richard  Hol, krijgen wij een ware ‘uitsmijter’. Een cd-première van dit verrassende werk waarbij De Gier vooral inspirerend op speelse wijze en met heerlijke klankvariaties ons doet glimlachen ook wanneer hij Papageno zijn toverfluit laat bespelen.

 

Het is een prachtige cd waarin De Gier de luisteraar weet te boeien met verrassende muziek en prima vertolkingen. Een cd waarop de beide instrumenten op speelse wijze gepresenteerd worden. Een prima opname door Hans van der Gouwe. Het boekje bevat gegevens met dispositie van beide orgels, een programmatoelichting en alle gebruikte registraties van de uitgevoerde werken. Natuurlijk ontbreekt de levensloop van Gerrit Christiaan de Gier niet. Zeer aanbevolen!

 

Beroemde klassieken in de Jacobi

Gerrit Christiaan de Gier bespeelt het Garrels/Meere-orgel en het Hess-kabinetorgel in de Jacobikerk te Utrecht

 

[Garrels/Meere-orgel]: Allegro uit Concerto in Do, RV 180/1 (A. Vivaldi); Grave uit Concerto in Re, RV 206/2 (A. Vivaldi); Concerto in D, bew. J.S. Bach, BWV 972 (A. Vivaldi); [Hess-orgel]: Menuet (W.Fr. Bach); Suite XIV in G (G.F. Händel); Andante uit Concerto in G (W. Hayes); Eight Tunes for Clay’s Musical Clock (G.F. Händel); Jägerlied / Marche / Angloise uit Notenbuch für Wolfgang (L. Mozart); [Garrels/Meere-orgel]: Adagio und Rondo in c/C KV 617 (W.A. Mozart); Fantasie Tooverfluit op thema’s uit Die Zauberflöte van W.A. Mozart (R. Hol).

 

Label: Jacobi
Nummer: CD VDG20130621
Speelduur: 78’
Prijs: € 16,00

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]