Bijeenkomst renovatie Marcussen-orgel Goes

detail luiken orgel grote kerk goes

Maandag 12 oktober is er in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes een bijeenkomst over de renovatie van het Marcussen-orgel.

Text Example

advertentie 

De eerste fase van het project, de restauratie van de orgelluiken met schilderstukken is inmiddels voltooid. Daardoor is het werk van schilder Abraham Busschop uit 1711 weer in volle glorie te bewonderen. Kunsthistoricus René Hoppenbrouwers geeft hierover tijdens de bijeenkomst tekst en uitleg.

 

Tweede fase

De tweede projectfase, herstel en onderhoud van het instrumentale deel van het orgel, wordt toegelicht door stadsorganist Arno van Wijk. Deze fase gaat in januari 2016 van start en neemt drie maanden in beslag. Daarna zal niet alleen de kleur maar ook de klank weer op origineel peil zijn.

 

Werkzaamheden

De werkzaamheden aan het orgel worden uitgevoerd door Verschueren orgelbouw uit Heythuysen. Op de to-do-lijst staan onder meer een grondige opknapbeurt van het pijpwerk, schoonmaak van de windladen en revisie van de klaviatuur. Op de plaats van de Regaal 8’ van het rugwerk wordt een nieuwe Kromhoorn 8’ in Marcussen-factuur geplaatst. Intonatie en stemming blijven ongewijzigd.

 

Donateuractie

Ten behoeve van de slotfinanciering van de renovatie is een donateuractie gestart. Via grotekerkgoes.nl kan men zich aanmelden als donateur.

 

De bijeenkomst op maandag 12 oktober begint om 19.30 uur in de Grote of Maria Magdalenakerk aan de Singelstraat 21 te Goes. De kerk is open vanaf 19.00 uur. De toegang is vrij.