Bladmuziek Jos Moeke: zes arrangementen en een toccata en koraal over het Wilhelmus

jos moeke bladmuziek

Onlangs kwam van organist Jos Moeke een drietal bladmuziekuitgaven op de markt. De bundels, zowel in noten als klavar, bevatten arrangementen van werk van Bach, Händel, Fauré en Toselli en een eigen compositie gebaseerd op het Wilhelmus.

Text Example

advertentieDe eerste bundel is uitgegeven in eigen beheer. De uitgave bevat orgelarrangementen van de Sinfonia uit Cantate 29 en de aria Schafe können sicher weiden uit Cantate 208 van Bach, het Minuet uit Bernice van Händel en de Pavane van Fauré. Het zijn stuk voor stuk bekende composities die al eerder voor orgel zijn bewerkt, maar waar Moeke nu een eigen, soms wat vereenvoudigde, twist aan geeft.

De andere twee uitgaven verschenen bij Muziekuitgeverij ‘De Orgelpijp’ in Roosendaal.

Toselli

Van de Italiaanse componist Enrico Toselli (1883-1926) arrangeerde Jos Moeke de Serenate. Het werkje dat oorspronkelijk voor piano en viool werd geschreven, bezorgde de componist in zijn tijd enige faam. In het arrangement wordt de pianopartij aan linkerhand en pedaal toegewezen, voor de vioolmelodie in de rechterhand schrijft de arrangeur een hier een sesquialter voor.

Wilhelmus

Al eerder schreef Moeke een Fantasie over het Wilhelmus, hier is het Nederlandse volkslied opnieuw onderwerp van een Toccata en Koraal. Nu kennen orgeltoccata’s verschillende verschijningsvormen, deze toccata doet in notenbeeld denken aan Franse voorbeelden uit de negentiende en begin-twintigste eeuw. In structuur en harmonische uitwerking krijgt het een typische behandeling die ook veel psalmen (en soms andere liederen) in een bepaalde hoek van het Nederlandse protestantse orgelspel ten deel vallen. 

Jos Moeke: Arrangementen voor Orgel

Bach: Sinfonia uit Cantate 29; ‘Sheep may safely graze’ uit Cantate 208; Händel: Minuet from Bernice; Fauré: Pavane

Uitgave in eigen beheer – z.nr., 23. pp, geniet, prijs € 11,00 inclusief verzendkosten | josmoeke.nl

Enrico Toselli (1883-1926): Serenata

Arrangement voor orgel: Jos Moeke

Uitgeverij ‘De Orgelpijp’ – D.O. 082301, 7. pp, geniet, prijs € 12,50 inclusief verzendkosten | josmoeke.nl

Jos Moeke: Toccata en Koraal Wilhelmus van Nassouwe

Uitgeverij ‘De Orgelpijp’ – D.O. 012402, 7. pp, geniet, prijs € 11,00 inclusief verzendkosten | josmoeke.nl