Blank-positief naar Sint-Michielskerk Gent

Op woensdag 24 juni is in de Sint-Michielskerk in Gent (B) een Blank-positief opgeleverd. De firma Nijsse plaatste het orgel uit 1974 dat afkomstig is uit de Stinskerk te Zwolle.

De firma Blank bouwde het oorspronkelijk voor de Hervormde Scheppingskerk in Zwolle. Klaas Bolt was een van de bespelers tijdens de ingebruikname op 15 december 1974. In 2007 werd het orgel overgeplaatst naar de Stinskerk, waar het tot hybride-orgel werd uitgebreid met een tweede manuaal met digitale stemmenbank. In 2014 moest het orgel geheel wijken voor elektronica en werd het vervangen door een instrument van Allen.

De firma A. Nijsse en zoon te Oud-Sabbinge heeft het orgel aangekocht waarna het een nieuw onderkomen vond in de Sint Michielskerk te Gent. Het Blank-orgel staat opgesteld in de directe nabijheid van het altaar en kan zodoende gebruikt worden als begeleidingsinstrument van koren, met orkesten en in vieringen. Het orgel werd door Nijsse voorzien van een Bourdon 16 op het pedaal, opgesteld achter de orgelkas. Het tweede manuaal is verwijderd.

 


Dispositie

Manuaal C-f3
Prestant 8 discant
Gedekt 8 bas/discant
Prestant 4
Fluit 4
Quint 3 bas/discant
Octaaf 2
Dulciaan 8 bas/discant

Pedaal C-d1 – permanent aangehangen
Bourdon 16 – met trede in- en uit te schakelen

Winddruk: 72 mm
Toonhoogte: a = 440,5 Hz bij 18 graden Celsius
Stemming: evenredig zwevend

 

© 2015 fotografie A. Nijsse & zoon

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.