BLOG Hollandsk i Danmark II

Text Example

advertentieOrgelminnend Nederland reist wat af de laatste tijd! Met een Europa zonder grenzen bezoekt menigeen de orgelwereld buiten de Hollandse orgeltuin. Ook Gerben Mourik sluit het tuinhekje achter zich en vertrekt naar Denemarken voor opnamesessies van zijn cd-project ‘Audite Nova’. In een mini-blog delen deze Hollander in Denemarken en zijn productieteam bestaande uit fotograaf Koos Schippers en opnametechnicus Han Leentvaar hun belevenissen tijdens deze drie dagen. Dag 1: Nyborg.

Gerben: Gisteren 07.13 uur vertrokken uit Gouda. Na wat file (in Nederland natuurlijk) en wegwerkzaamheden bij Hamburg arriveren we om 15.57 uur in Nyborg op het eiland Funen. Orgelbouwer Bjarke Bruhn is al aanwezig om de tongwerken te stemmen en wat mechanische probleempjes op te lossen. Organist Claus Tolstrup ontvangt ons hartelijk; er is koffie, thee, fris en wijn in de koelkast van het pand tegenover de kerk en verder is de kerk zelf op een prima temperatuur.

Koos: Het licht in de kerk was uitstekend en het front inspirerend om te fotograferen. Al met al een geweldige locatie. Gerben is intussen zijn registraties uit aan het zoeken. Het orgel klinkt in de ruimte poëtisch en zeer overtuigend.

Gerben: Han bouwt na het fotograferen alles op voor de opname. Omdat de kerk vrij klein is, besluiten we om met twee microfoons op te nemen. Het is even zoeken naar de juiste balans tussen de werken onderling en tussen ruimte en orgel. Om half acht is alles gereed voor de opname. De stemming houdt zich prima, maar we hebben veel last van verkeer rond de kerk. Omdat ik veel zachte stukken op het menu heb staan is het lastig om alles zonder bijgeluiden op de band te krijgen. Uiteindelijk is het na tien uur rustiger waardoor we een aantal stukken alsnog zonder bijgeluiden kunnen opnemen. Om half elf staat alles erop.

Han: Optimistisch, dat lijken alle organisten toch te zijn. Optimistisch over de reistijd, de tijd die ze nodig hebben om ‘maar twintig minuutjes’ cd-tijd op te nemen en vooral over de kerk (‘Nee hoor, het is hier héél stil rond de kerk!’). Die twintig minuten moeten er toch 35 worden. En als dat dan ’s avonds om half elf klaar is nog even een improvisatie! Niet voor de cd maar, misschien…

Koos: Gerben ging helemaal uit zijn dak met een spetterende improvisatie over ‘Dankt, dankt nu allen God’.

Han: In ons bed & breakfast nog een backup van de opnames maken en de infrastructuur checken. Er is zowaar wi-fi zodat de redactie dit schrijfsel draadloos mag ontvangen.

Koos: Om middernacht liggen we in bed en na een goede nachtrust hopen we vanochtend rond elf uur in Ringsted te arriveren. Waar Nyborg een heel delictaat en verfijnd instrument is heeft Ringsted een veel robuuster karakter. Gerben koos voor de opname daarom voor onder ander de koraalfantasie over ‘Wie schön leuchtet uns der Morgenstern’ van Max Reger. Dat wordt genieten!

U wilt reageren? Dat kan …

info@orgelnieuws.nl

© 2012 www.orgelnieuws.nl