BLOG Hollandsk i Danmark III

Text Example

advertentieOrgelminnend Nederland reist wat af de laatste tijd! Met een Europa zonder grenzen bezoekt menigeen de orgelwereld buiten de Hollandse orgeltuin. Ook Gerben Mourik sluit het tuinhekje achter zich en vertrekt naar Denemarken voor opnamesessies van zijn cd-project ‘Audite Nova’. In een mini-blog delen deze Hollander in Denemarken en zijn productieteam bestaande uit fotograaf Koos Schippers en opnametechnicus Han Leentvaar hun belevenissen tijdens deze drie dagen. Dag 2: Ringsted.

Toen een deel van ons team vorig jaar een oriëntatiebezoek aan Denemarken bracht, werd ook het orgel in Ringsted bezocht. De organist zou iemand regelen voor de ontvangst. Op die bewuste avond goot het van de regen en was er niemand te bekennen. De organist nam niet opdagen en na de koster gebeld te hebben (die van niets wist), werden we eindelijk toch binnengelaten.

Iets vergelijkbaars gebeurde er vandaag: na een paar keer gemaild te hebben met de organist en een bevestiging gehad te hebben dat alles okay was, komen we om elf uur aan in de kerk. Geen organist te bekennen, maar wel een zeer argwanend kijkende koster van het type als-je-ergens-aanzit-schiet-ik! Na eindeloos proberen spreek ik eindelijk de organist. Nee, hij komt zelf niet vandaag en ja, alles zou geregeld moeten zijn. Na wat overleg tussen koster en organist krijgen we een sleutel en kan Gerben studeren.

De koppel Rugwerk + Zwelwerk is defect; Orgelbouwer Bjarke Bruhn verwacht dat het een kleinigheid is…. Voor Reger is deze speelhulp erg belangrijk. Ondertussen is de kerk vanaf een uur ’s middags gesloten en kunnen we alles opstellen. Na een onderbreking door een schoolklas (die heel vals wat coupletten van het lied wat bij ons bekend is als ‘Dank U voor deze nieuwe morgen’ zingt, komt Bjarke om drie uur. Hij is tot half zes bezig met stemmen. Ook zijn er wat problemen met resonantie in het front. Dat wordt opgelost. Na enig zoeken blijkt dat de koppel Rugwerk + Zwelwerk helemaal niet aanwezig is! De knop zit er en als je op het voetpiston drukt gaat de registertrekker wel open, maar er was bij de bouw nog geen geld voor de uiteindelijke mechaniek. Gerben baalt enorm! Veel registraties voor Regers grote koraalfantasie over ‘Wie schön leuchtet der Morgenstern’ zullen aangepast moeten worden.

Om half zes nemen we twee werken van Mudde en Mendelssohn op. Dat loopt lekker en om zes uur gaan we eten. Er bevindt zich een kraaienest naast de kerk, we hopen dat ze na het eten zijn gaan slapen. Na een heerlijk diner met een enorme schnitzel, een Deens biertje en lekkere koffie past Gerben de registraties in de koraalfantasie van Reger aan. Het wordt zo wel een heel ander stuk…. Om half tien staat alles erop, inclusief twee extra improvisaties. De stemming van het orgel blijft uitstekend. Bjarke do orgelmaker vertelt dat er eens in de drie jaar een generale stemming plaatsvindt omdat de stemming zo stabiel is.

Na opgeruimd te hebben, zoeken we ons wezenloos naar het laatste lichtknopje in de consistorie… Dat heeft de koster nou net niet uitgelegd en de organist weet het knopje ook niet te vinden. Uiteindelijk blijkt het weggewerkt achter een pilaar. Tijd voor een afzakkertje! Maar in Ringsted blijkt het uitgaansleven niet erg ontwikkeld te zijn. Na negen uur is er geen kroeg meer te vinden die open is…..

U wilt reageren? Dat kan …

info@orgelnieuws.nl

© 2012 www.orgelnieuws.nl