BLOG Hollandsk i Danmark IV

Text Example

advertentieOrgelminnend Nederland reist wat af de laatste tijd! Met een Europa zonder grenzen bezoekt menigeen de orgelwereld buiten de Hollandse orgeltuin. Ook Gerben Mourik sluit het tuinhekje achter zich en vertrekt naar Denemarken voor opnamesessies van zijn cd-project ‘Audite Nova’. In een mini-blog delen deze Hollander in Denemarken en zijn productieteam bestaande uit fotograaf Koos Schippers en opnametechnicus Han Leentvaar hun belevenissen tijdens deze drie dagen. Dag 3: Helsingborg.

Na een heerlijk ontbijt met warme broodjes, een vers eitje en allerlei ander lekkernijen komen we om rond het middaguur aan bij de Gustav Adolfs kyrka te Helsingborg. We worden gastvrij ontvangen door de organiste. Zij brengt Han en Koos direct naar het adres waar wij gaan overnachten terwijl Gerben gaat studeren. Om een uur gaat Han alvast de microfoons opstellen.

De kerk is vandaag gesloten in verband met de opname. Tot onze schrik zet een mevrouw die aan het schoonmaken is de voordeur open waardoor er toch weer bezoek in de kerk komt… We kunnen de schoonmaakster niet duidelijk maken dat dit niet de bedoeling is, ze spreekt geen Engels. Door bemiddeling van de organiste kan uiteindelijk de voordeur toch weer gesloten worden. Bjarke, de orgelmaker die ons vergezelt op onze reis, arriveert vroeg in de middag en dat is fijn, want de stemming is niet al te best en er zijn wat probleempjes met de koppelingen. Bjarke vertelt dat de kerk geen geld voor onderhoud heeft waardoor de generale stemming al lang niet meer is gedaan. Hij gaat aan het werk en wij gaan eten bij een Engelse pub: kip met aardappels en kerriesaus en water als (energie)drank. Het smaakt ons uitstekend. Als Bjarke om half vijf klaar is helpt hij ons nog mee om de kussens uit de banken te halen en allerlei draperieën weg te werken. Daardoor klinkt het orgel aanzienlijk beter. Daarna helpt hij mee om de goede microfoonopstelling te vinden. Als sluitstuk van onze samenwerking gaan we met hem op de foto.

We starten rond aan het eind van de middag met twee werken van Widor (Prélude en Finale uit Symfonie III). Omdat Poul-Gerhard Andersen bij de bouw in 1966 de strijkers en tongwerken van het zwelwerk van het vorige orgel van Frobenius overnam klinkt Franse muziek hier erg goed. Niet in de laatste plaats door de uitstekende akoestiek. Bij het opnemen van de Finale blijkt er een lekkage in de pedaalwindlade direct achter het front te zitten. Dat probleem is volgens de orgelbouwer niet direct op te lossen.

Het is inmiddels kwart over vijf. Naast de kerk wordt de markt afgebroken. We besluiten om eerst maar te gaan eten. Het wordt een megacheeseburger met frieten en een biertje. Daar krijgen we weer energie van! Als we terugkomen van ons ‘diner’ blijken de bijgeluiden van de pedaallekkage gelukkig weg te zijn. Gelukkig! We gaan verder met een Partita van Piet Post, het staat er vlot op. Omdat Gerbens studietijd ‘s middags beperkt was, had hij de registraties van de Tripartita van Harald Genzmer nog niet uitgezocht, dat kost ook nog wat tijd. De eerste twee delen staan er snel op, maar tijdens het laatste deel slaat de vermoeidheid toe. Telkens hier of daar een kleine slipper. En juist in deze muziek hoor je alles! Om niet teveel tijd te verspillen besluiten we dit deel in drie parten op te nemen.

Het is inmiddels kwart over negen. Het opnemen van de geplande werken zit het erop. Gerben improviseert tot slot nog een Suite (in moderne stijl) en een koraalimprovisatie over ‘Abide with me’ in romantische stijl. Het afbreken en opruimen gaat met drie man lekker snel waardoor we om kwart over tien aan ons welverdiend biertje zitten. Daarna naar het appartement, waar we proberen te slapen op twee slaapbanken en een stretcher. Als dat maar goed gaat…

U wilt reageren? Dat kan …

info@orgelnieuws.nl

© 2012 www.orgelnieuws.nl