BLOG Restauratie orgel Ronde Lutherse Kerk Amsterdam [3 slot]

Bätz-orgel Ronde Lutherse Kerk Amsterdam
Bätz-orgel Ronde Lutherse Kerk Amsterdam

Dit jaar werd het Bätz-orgel van de Ronde Lutherse Kerk in Amsterdam door Flentrop Orgelbouw grondig onder handen genomen. In dit blog doet titularis-organist van Ronde Lutherse, Matthias Havinga, voor de lezers van Orgelnieuws.nl verslag van de voortgang van de werkzaamheden aan het historische instrument. Inmiddels zijn we bij het derde en laatste deel van dit blog aangekomen.

Text Example

advertentie 

De restauratie van het orgel in de Ronde is afgerond. In de vorige twee delen zag u hoe het orgel werd hersteld van de gevolgen van de droge lucht in de kerkzaal. Nu er een gigantische, peperdure installatie voor de beheersing van de luchtvochtigheid is geïnstalleerd, het ook aangedurfd om alle opgelopen krimp grondig te herstellen. Inmiddels zijn alle onderdelen van het orgel weer teruggeplaatst en is het orgel weer bespeelbaar.

 

ronde lutherse kerk amsterdam

 

Binnenkort vindt de officiële overdracht plaats. Het meest spannende is momenteel nog hoe het orgel zal reageren op de luchtvochtigheidsinstallatie. Voor de forse afmetingen van de Koepelkerk is de grootst mogelijke installatie aangekocht, die door de luchtvochtigheid op een ongeveer constant niveau te houden moet voorkomen dat het orgel opnieuw te ver uitdroogt.

 

Orgel Ronde Lutherse Kerk Amsterdam

 

Onlangs is deze installatie in gebruik genomen. Als het orgel goed reageert en stabiel blijft in stemming, kan de laatste stemmingsbeurt plaatsvinden. Na jaren van zwijgen zal het orgel dan op zaterdag 10 januari 2015 om 20.00 uur weer te horen zijn in het eerste Koepelkerkconcert op 10 januari 2015.

 

Het zojuist gerestaureerde orgel zal worden bespeeld door mij als vaste organist en – om het Lutherse tintje kracht bij te zetten – door de twee andere organisten die werkzaam zijn bij de Evangelische Lutherse Gemeente, Christiaan de Vries (Oude Lutherse Kerk) en Klaas Koelewijn (Lutherse Kerk Haarlem).

 

Er is muziek van Bach, Mendelssohn, Sweelinck, Franck en Messiaen, maar ook van Christiaan Frederik Hendriks jr., die in het fin de siècle organist van de Koepelkerk was. De verrichtingen van de organisten zullen door middel van een scherm beneden in de kerk te zien zijn. Het concert heeft geen pauze en duurt ongeveer tot 21.15 uur. De entree bedraagt € 7,50 inclusief een drankje bij de feestelijke receptie achteraf.

 

Na afloop zal er een korte toelichting zijn op de nieuwe serie ‘Koepelkerkconcerten’ en de recente restauratie van het orgel Ook zal ik mijn nieuwe en derde cd ‘Dutch Delight’ presenteren. Een uitgelezen kans om dit prachtige monumentale gebouw eens van binnen te bewonderen en het orgel te beluisteren! Hier is al vast een voorproefje te beluisteren:

 

 

Voor bezoeken en bespelingen van het orgel – tegen een vergoeding – heeft de Evangelisch Lutherse Gemeente in samenwerking met het Renaissance Amsterdam Hotel een protocol ontwikkeld. Meer informatie daarover is te vinden op www.matthiashavinga.com.

 

 

© 2014 fotografie Matthias Havinga