BLOG Sweelinckconcours door de ogen van een finalist [2]

sweelinckconcours 2014 door de ogen van een finalist

Op 24 en 26 september vindt het Vijfde Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck plaats. Acht finalisten spelen de 24e op het transeptorgel in de Oude Kerk in Amsterdam, de 26e op het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem. Jochem Schuurman is een van de finalisten en doet ons verslag van het concours door de ogen van een deelnemer.

Text Example

advertentie 

Vandaag was de eerste dag van het Sweelinckconcours. Die begon al vroeg op het Van Knobelsdorffplein te Drachten waar Gerwin Hoekstra, Peter van der Zwaag (twee andere concoursdeelnemers) en onze registrant Harm Woltjer bij mij in de auto stapten en wij gezamenlijk naar Amsterdam reden. Aangekomen in de Oude Kerk maakten wij kennis met de buitenlandse deelnemers en ontmoetten wij ook de andere Nederlandse deelnemer, Adriaan Hoek.

 

Alle deelnemers kreeg nog een klein halfuurtje studietijd op het Ahrend-transeptorgel. Dat was wel nuttig, want het was alweer twee weken geleden dat wij in de Oude Kerk waren om voor te bereiden. Er zou eerst sprake van zijn dat wij vandaag zonder verdere voorbereiding in één keer zouden moeten spelen voor de jury, maar gelukkig kregen we nog wat tijd op het orgel. Als je een orgel twee weken lang niet hebt gespeeld, is het namelijk wel noodzakelijk om nog even in te spelen.

 

Na het oefenen gingen we lekker eten bij de chinees, waarna we ons konden ontspannen en geestelijk voorbereiden in een speciale kamer in de Oude Kerk  (foto boven). Dat was allemaal prima geregeld met hapjes en drankjes.

 

Het concours ging niet direct van start met de eerste deelnemer. Eerst was er nog een inleidend programma. Een koor zong een aantal werken van Sweelinck en Jacqueline Grandjean, directeur van de Oude Kerk, verwelkomde de bezoekers. Helaas was het koor wat middelmatig en leefde de directeur in de veronderstelling dat Sweelinck in de Oude Kerk nog op het grote Vater/Müller-orgel had gespeeld, dus viel de opening wat tegen. Dat maakte Henk Verhoef ruimschoots goed met een boeiende toespraak in uitstekend Engels over de laatste werkzaamheden aan het transeptorgel door Flentrop.

 

sweelinckconcours 2014 door de ogen van een finalist
De jury van het Sweelinckconcours 2014

 

Daarna begon het eigenlijke concours dan toch echt! Alle acht finalisten speelden twintig minuten muziek van vóór 1700. Het niveau van de finalisten was meteen al behoorlijk hoog, dus had de jury (zie foto) een moeilijke taak. We hebben op dit moment nog geen uitslag of tussenstand te horen gekregen, omdat we aanstaande vrijdag weer elk twintig minuten moeten spelen, dan op het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem. Komt allen, want het wordt een spannende dag met veel mooie muziek! Tot dan!

 

 


Jochem Schuurman (*1989) volgde zijn studie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, in 2013 studeerde hij cum laude af als Master of Music. Daarna studeerde hij enkele maanden bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro aan de Universität der Künste in Berlijn. Nog tijdens zijn studie won hij meerdere prijzen op orgelconcoursen. Schuurman is actief als kerkorganist in Drachten en als geeft regelmatig concerten als solist en begeleider. Daarnaast is hij  orgel- en pianodocent en is hij werkzaam voor onder meer Stichting Organum Frisicum en Boeijenga Muziek.

 

 

© 2014 fotografie Jochem Schuurman