Boeiende orgeldag rond Jan Bonefaas

Op zaterdag 21 mei werd in de Sint Franciscuskerk te Oudewater een dag gehouden rond de organist en componist Jan Bonefaas. Deze boeiende en leerzame dag werd georganiseerd door Gerben Mourik en Aldert van Hoornaar en werd mede mogelijk gemaakt door fotograaf Koos Schippers, die een uitgebreide fototentoonstelling had gemaakt rond de man die zovele jaren de vaste bespeler van het Bätz/Witte-orgel van de Grote Kerk van Gorkum is geweest.

Text Example

advertentieDe dag bestond uit twee onderdelen. Tijdens het eerste dagdeel speelden organisten op het fraaie Maarschalkerweerd-orgel werken van Jan Bonefaas. Aldert Hoornaar voorzag de werken van commentaar en plaatste kanttekeningen bij de wijze van interpreteren. Zo kregen de aanwezigen meer inzicht in de wijze waarop Bonefaas zijn eigen muziek en die van anderen uitvoerde en in de ontwikkeling die Bonefaas als organist en componist doormaakte. Andere organisten improviseerden, waarbij Gerben Mourik stapsgewijs de spelende organist voorstellen ter verbetering aanreikte en suggesties deed om de improvisatie boeiender te maken voor de luisteraar.

 

Mourik_Bonefaas
Deelnemers aan de workshops lieten zich bijspijkeren op de onderwerpen ‘Improvisatie’ en ‘Orgelwerken van Jan Bonefaas’

 

Tijdens het tweede deel van deze dag werd een concert verzorgd door de organisatoren. Er werden werken gespeeld van Andriessen, Karg-Elert, Vierne en – uiteraard! – Jan Bonefaas.  Tevens werd nieuwe bladmuziek (4 Chorals, in juni te verschijnen bij Cantique) van Jan Bonefaas gepresenteerd en een cd met improvisaties (historische opnamen) door Jan Bonefaas op ‘zijn eigen’ orgel in Gorkum. CD en bladmuziek werden overhandigd aan mevrouw Bonefaas. Haar aanwezigheid en die van haar ruimschoots vertegenwoordigde familie gaven deze interessante, goed georganiseerde en ontspannen dag, rond een markante man en (diens) mooie muziek, extra glans.

 

© 2016 fotografie Bert Rebergen