Borg Verhildersum Leens heeft weer een orgel

orgel salon borg verhildersum leens

De borg Verhildersum in Leens krijgt weer de beschikking over een huisorgel. Het gaat om een negentiende-eeuws secretaireorgel, waarschijnlijk gebouwd door Caspar InderMaur of Hermanus ’t Hart. Onder supervisie van de Stichting Hinszorgel Leens heeft het inmiddels een permanente plek gekregen in de grote salon van de borg.

Text Example

advertentieTussen Verhildersum en de Petruskerk in Leens bestaat al een eeuwenlange band. Van de toenmalige adellijke bewoners van de borg, de familie Van Starkenborgh, is bekend dat zij muziekliefhebbers waren. Zeker is dat in de achttiende-eeuw ook op de borg werd gemusiceerd. Borgvrouwe Anna Habina was destijds de initiator van de bouw van het Hinsz-orgel in Leens. Met de plaatsing van het huisorgel op de borg wordt die band door de Stichting Hinszorgel Leens opnieuw aangehaald.

Het secretaireorgel in Biedermeier-stijl kast is door de stichting aangekocht van een particulier. Het is onbekend voor wie het secretaireorgel oorspronkelijk gebouwd is. Het orgel is in particulier bezit gebleven en in de jaren 80 gerestaureerd door Fama en Raadgever.

borg verhildersum
Borg Verhildersum | foto Wutsje / Wikimedia Commons

Historische Dagen
Op zaterdag 8 augustus en zondag 9 augustus zal het orgel te beluisteren en zien zijn tijdens de Historische Dagen op Verhildersum. Roelof Kuik, de vorige eigenaar van het instrument, zal op zaterdag het orgel demonstreren en vertellen over het instrument en zijn geschiedenis.


Dispositie

De dispositie van het secretaire-orgel is als volgt:

Manuaal C-f3
Prestant 8 D
Holpijp 8 B – geheel uit eiken
Holpijp 8 D
Fluit 4 B – geheel uit eiken
Fluit 4 D – vanaf c2 open conisch
Octaaf 2 B
Octaaf 2 D

De originele windvoorziening, bestaande uit een magazijnbalg en een schepbalg met voetbediening, is nog aanwezig.


Historische Dagen Verhildersum

Tijdens de Historische Dagen op 8 en 9 augustus is ook de Stichting Hinszorgel Leens met een stand aanwezig op het borgterrein. Zaterdagavond geeft Sietze de Vries om 20.00 uur een concert in de Petruskerk. Bezoekers van de Historische Dagen krijgen korting op de entree van het concert.

Op zaterdag om 14.00 uur en 16.00 uur en zondag op 12.00, 14.00 en 16.00 uur houdt Hilda Rodenboog een gratis orgelbespeling op het Hinsz-orgel. Er is wel een schaalcollecte voor onderhoud en behoud van het orgel. Bezoekers kunnen per koets of met eigen vervoer tussen borg en kerk reizen.

Zie ook www.verhildersum.nl en www.hinszorgelleens.nl

Dit artikel is aangepast op 9 augustus 2022. In een eerdere versie stond dat het orgel tot 1982 heeft dienst gedaan in de kerk van de Gereformeerde Gemeente te Stad aan ’t Haringvliet. Dat is niet correct. Het orgel is naar verluid via een particulier van Goeree-Overflakee in Doorn terechtgekomen, vanwaar het is overgenomen door de voorlaatste eigenaar.