Brand verwoest orgel in kathedraal van Nantes

Brand in de kathedraal van Nantes | beeld: still YouTube

Bij een brand die vanochtend uitbrak in de kathedraal van Nantes (F) is het hoofdorgel geheel verwoest. Het 74 stemmen tellende orgel stond in een historische kas en bevatte voor een belangrijk deel pijpwerk van Clicquot uit 1784. De brand was rond 10 uur vanochtend onder controle.

Text Example

advertentieOm 07.44 uur werd de brand gemeld. Op drie plaatsen in de kathedraal waren brandhaarden: bij het orgel ter hoogte van het westraam en aan weerszijden van het schip waar ook een koororgel staat.

De brand was in omvang niet te vergelijken met de brand van de Parijse Notre-Dame in 2019. De constructie en het dak zijn niet aangetast. Wel is de orgeltribune instabiel.

In totaal waren 104 brandweerlieden van een twintigtal korpsen uit de stad en de regio betrokken bij het bestrijden van de brand. Zij richtten zich met name op het orgel en het beschermen van de kerkelijke kunst.

Het is niet de eerste keer dat de kathedraal, gewijd aan Petrus en Paulus, door brand werd getroffen. In 1972 ging het dak in vlammen. Daarvóó raakte het in de Tweede Wereldoorlog ook zwaar beschadigd door bombardementen.

Vier eeuwen

Het hoofdorgel in de kathedraal kent een geschiedenis van vier eeuwen. De bouw begon in 1619 door Jacques Girardet. Daarna werd het meermalen uitgebreid. In 1784 bouwde François-Henri Clicquot een nieuw orgel van 49 stemmen op vijf manualen en pedaal met gebruik van ouder pijpwerk en de orgelkas.

Het ‘grand orgue’ van de kathedraal te Nantes | beeld Wikimedia / Stephane Mahot 

Het orgel overleefde de Franse Revolutie door de inspanningen van organist Denis Joubert. In 1866 werd het gewijzigd door Merklin. De firma Gloton-Debierre renoveerde het instrument in 1927-1933 en voorzag het van pneumatische tractuur.

Beuchet-Debierre

Na beschadigingen in de Tweede Wereldoorlog duurde het nog tot 1971 voor het orgel daarvan was hersteld. Dit werk werd uitgevoerd door Beuchet-Debierre, waarbij een vierklaviers, elektro-pneumatisch orgel ontstond met 74 stemmen, waarvan 35 registers pijpwerk van Clicquot bevatten.

Het orgel overleefde de brand van 1972. In de afgelopen decennia werd er aan het orgel gewerkt door onder meer Jean Renaud (revisie mixturen Grand-Orgue en Positif) en Nicolas Toussaint uit Nantes.

Onderzoek

Omdat de brand in de kathedraal op meerdere plaatsten tegelijk ontstond, wordt nog onderzocht of er sprake is van brandstichting.