Brand verwoest werkplaats Amerikaanse orgelbouwer Dobson

Dobson organ builder fire
Brand bij orgelmaker Dobson | beeld still YouTube

De werkplaats van de Amerikaanse orgelbouw Dobson in Lake City (Iowa) is gisterenmiddag getroffen door een zware brand. Het vuur dat om half vijf lokale tijd werd ontdekt heeft het pand geheel in de as gelegd.

Text Example

advertentieDe brand zou zijn ontstaan door een defect in de afzuiging van houtmot waardoor het zaagsel vlam vatte. Een medewerker van Dobson die de brand ontdekte en probeerde te doven liep daarbij brandwonden op. Er waren verder geen gewonden. Het bedrijfspand kan als verloren beschouwd worden.

Dobson Pipe Organ Builders is een gerenommeerde orgelmakerij. Sinds 1974 verlieten bijna honderd nieuwe orgels de werkplaats in Lake City. Na de eeuwwisseling werd ook een aantal grote instrumenten gebouwd, zoals in het Kimmel Center for the Performing Arts in Philadelphia (97/IVP) en hun grootste opus tot nu toe (102/IVP) in Saint Thomas Church, Fifth Avenue, New York.

In 2013 werd hun eerste orgel buiten de Verenigde Staten opgeleverd in Merton College in Oxford (Groot-Brittannië). De nieuwste opdracht, een orgel voor St. James’ Church in Sydney (Australië), stond gepland voor oplevering in 2022.