Britse concertorganist Roger Fisher (84) overleden

roger fisher organist

De Britse organist Roger Fisher is overleden. Fisher was drie decennia lang organist en Master of the Choristers van de kathedraal van Chester en was een bekend concertorganist.

Text Example

advertentieRoger Fisher werd op 18 september 1936 geboren in Woodfort (Essex). Hij studeerde aan het Royal College of Music bij Harold Darke en Herbert Howells. Hij behaalde daar diverse diploma’s en won de Geoffrey Tankard-prijs voor orgelspel.

In 1959 werd Fisher organ scholar aan Christ Church Cathedral in Oxford. Daar studeerde hij bij Sydney Watson, Bernard Rose en H. Kennedy Andrews. Hij was enige tijd organist van St Marks, Regent’s Park in Londen. Van 1962 tot 1967 was hij assistant organist van de kathedraal van Hereford waar hij als assistent-koorleider, orgelsolist en begeleider actief was voor het beroemde Three Choirs Festival. In deze tijd studeerde hij ook piano bij Claude Biggs.

In 1967 werd Roger Fisher organist en Master of the Choristers van de kathedraal van Chester. Daar ging hij in 1996 vervroegd met pensioen om zich te kunnen concentreren op zijn carrière als concertorganist, docent en orgeladviseur. Van 1997 tot 2004 was hij hoofdredacteur van het Britse orgeltijdschrift Organists’ Review. Als internationaal concertorganist bestreek hij Europa, Noord-Amerika en Zuid-Afrika. 

Van zijn spel verscheen een groot aantal opnamen. Zowel voor de BBC als voor labels als EMI (de beroemde serie Great Cathedral Organs), Decca, RCA, Amphion en meerdere buitenlandse labels.

Begin 2019 werd hij getroffen door een beroerte waarvan hij nooit helemaal herstelde. Hij overleed deze week in een verpleeghuis in Noord-Wales. Roger Fisher werd 84 jaar.