Britse koninklijke onderscheiding voor organist Anna Lapwood

anna lapwood
Anna Lapwood, Royal Albert Hall, Londen | © foto Nick Rutter

De jonge Britse organist, dirigent en presentator Anna Lapwood is benoemd tot Member of the Order of the British Empire (MBE). Lapwood, enorm populair op sociale media, ontving de koninklijke onderscheiding voor haar verdiensten voor de muziek.

Text Example

advertentieAnna Lapwood (28) werd door de New York Times ’s werelds meest zichtbare organist genoemd. De video’s die zij op sociale media heeft geplaatst zijn miljoenen keren bekeken. Op Instagram heeft zij 379.000 volgers en op TikTok nadert te teller de 700.000. Met haar filmpjes weet ze een nieuw publiek voor orgel te interesseren.

Anna Lapwood werd bij de jaarwisseling opgenomen op de jaarlijkse New Year Honours List, enigszins vergelijkbaar met de Nederlandse lintjesregen. Leden van de Orde van het Britse Rijk (Order of the British Empire) zijn op hun gebied van grote landelijke verdienste voor het Verenigd Koninkrijk. 

‘Enorm voorrecht’

Over haar benoeming tot MBE zei ze voor de BBC: ‘Het is gewoon helemaal te gek. Toen de brief kwam, heb ik een beetje geschreeuwd en rondjes gerend. Het voelt gewoon als zo’n enorm voorrecht in deze zoektocht om te proberen het orgel wat meer op de kaart te zetten. Het voelt als een nieuw vinkje.’

Lapwood studeerde in Oxford en was daar de eerste vrouwelijk organ scholar van het 560 jaar oude Magdalen College. Op haar 21e werd ze director of music van Pembroke College Cambridge, de jongste ooit in een dergelijke functie aan de colleges van de universiteiten van Cambridge en Oxford. 

tekst gaat verder onder de afbeelding

Anna Lapwood in het orgel van de Royal Albert Hall | © foto Andy Paradise

Daarnaast is Lapwood associate artist van de Royal Albert Hall in Londen en is zij presentator van klassieke muziekprogramma’s voor BBC-radio- en -tv. In 2021 kwam haar debuut-cd Images uit, met onder andere haar eigen orgeltranscriptie van de Sea Pictures van Benjamin Britten, ogenomen in de kathedraal van Ely. 

Mijlpalen

Het jaar 2023 was er voor Anna Lapwood een met meerdere mijlpalen. Ze tekende een exclusief contract met het label Sony Classical en bracht daar in september het album Luna en Midnight Sessions at the Royal Albert Hall uit. Ze kreeg de Gamechanger-prijs van de Royal Philharmonic Society en was een van de doorbraakartiesten van 2023 op TikTik. Ook tekende ze bij Boosey & Hawkes voor de uitgave van haar composities en orgeltranscripties. 

Vrouwen

Tegen Lapwood werd als student ooit gezegd dat ze voor een concours moest ‘spelen als een man’. Het bracht haar ertoe zich in te zetten voor vrouwen in de muziek, meisjeskoorzang en vrouwelijke componisten en organisten. Op sociale media gebruikt ze de hashtag #playlikeagirl.