Britse organist en dirigent Donald Hunt (88) overleden

De Britse organist en dirigent Donald Hunt is zaterdag 4 augustus op 88-jarige leeftijd overleden. Hunt was jarenlang verbonden aan de kathedraal van Worcester en was een vooraanstaand koordirigent in Engeland.

Text Example

advertentieDonald Hunt werd in 1930 geboren in Gloucester waar hij in zijn jeugd zong in het kathedraalkoor. Vanaf zijn dertiende studeerde hij bij Herbert Sumsion, organist van Gloucester Cathedral. Op 17-jarige leeftijd werd hij Sumsions assistent.

Leeds
In 1958 werd Donald Hunt benoemd tot organist en koordirigent in Leeds Parish Church, een belangrijke post in Yorkshire. Vanaf 1972 was hij ook stadsorganist van Leeds. Als dirigent was hij verbonden aan de Leeds Philharmonic Society, de Halifax Choral Society en Leeds Festival Chorus. In 1975 ontving hij een eredoctoraat aan de Universiteit van Leeds voor zijn verdiensten voor de muziek.

Worcester
In 1976 maakte hij de overstap naar Worcester waar hij Organist and Master of the Choristers van de kathedraal werd. In die hoedanigheid was hij ook vele malen artistiek leider van het Three Choirs Festival, het beroemde jaarlijkse (koor)muziekfestival dat rouleert tussen de kathedraalsteden Gloucester, Hereford en Worcester.

In 1993 ontving Hunt een koninklijke onderscheiding met een benoeming tot Officer in the Order of the British Empire (OBE).

Na zijn vertrek in Worcester Cathedral in 1996 gaf hij leiding aan de Elgar School of Music in Worcester. Vanaf 2007 vervulde hij daar een adviserende rol.

Donald Hunt genoot als dirigent aanzien met zijn interpretaties van het werk van met name Engelse componisten als Elgar, Finzi, S.S. Wesley en Sumsion.

Elgar
In het bijzonder was hij aangetrokken tot het werk van Edward Elgar, van wie hij zowel koorwerken als ook de orgelwerken opnam. Hij was ook nauw verbonden aan de Elgar Society en in 2007 speelde hij een belangrijke rol als artistiek leider en dirigent bij de festiviteiten in Worcester rond de 150ste geboortedag van Elgar.

Herdacht
Bij het overlijden van Donald Hunt werd zaterdag in tijdens het Three Choirs Festival in Hereford stilgestaan. De uitvoering van het Brahms’ Deutsches Requiem werd opgedragen aan de voormalig artistiek leider van het festival.

 

© beeld Facebook