Britse organist Peter Hurford (88) overleden

De Britse organist en componist Peter Hurford is zondag 3 maart overleden, dat maakten verschillende bronnen op internet vandaag bekend. Hurford, lange tijd organist van St. Albans Cathedral, genoot een internationale reputatie als concertorganist en Bach-interpreet.

Text Example

advertentie



Peter John Hurford werd op 22 november 1930 in het Engelse Minehead (Somerset) geboren. Na zijn orgelstudie bij Harold Darke, studeerde zowel muziek als rechten aan Jesus College Cambridge. Bij André Marchal in Parijs verdiepte hij zich verder in barokmuziek, in het bijzonder de muziek van Bach en de Franse klassieken.

St Albans
Na aanstellingen in Leamington Spa en Coventry werd hij in 1958 benoemd tot organist en koormeester van de kathedraal van St. Albans. Daar was hij met Ralph Downes betrokken bij het ontwerp van het nieuwe Harrison & Harrison-orgel (1963). Het instrument was voor Britse begrippen revolutionair: het was het eerste kathedraalorgel volgens neo-klassieke principes.

Hurford was in 1963 initiatiefnemer van het orgelconcours van St. Albans, wat later zou uitgroeien tot het tweejaarlijkse St Albans International Organ Festival. In die tijd vestigde ook naam interpreet met een meer authentieke uitvoeringspraktijk.

Concertorganist
Na twintig jaar verliet hij de St Albans Cathedral om zich geheel te storten op zijn carrière als internationaal concertorganist en docent. Wel bleef hij nog als voorzitter verbonden aan het International Organ Festival. Daarnaast was hij ook regelmatig jurylid van orgelconcoursen.

Van zijn spel verscheen een groot aantal opnamen op het gerenommeerde label Decca. Zo nam hij onder meer de missen van Couperin en – over een periode van twaalf jaar – het complete orgelwerk van Bach op. In de jaren tachtig nam hij het Concertgebouw Kamerorkest, eveneens voor Decca, in de Bethlehemkerk in Papendrecht ook orgelconcerten van Händel op.

Publicist en componist
Zijn jarenlange ervaring als docent en uitvoerend musicus leidde in 1988 tot zijn boek Making Music on the Organ, uitgegeven bij Oxford University Press, waarin hij praktische aanwijzingen geeft bij techniek en interpretatie.
Als componist schreef hij een aantal, vooral koraalgebonden werken, voor orgel en muziek voor de (anglicaanse) liturgische praktijk.

Onderscheidingen
Voor zijn verdiensten ontving hij meerdere eredoctoraten en erelidmaatschappen, onder andere van de Royal Academy of Music en het Royal College of Music. In 1984 werd hij koninklijk onderscheiden als Officier van de ‘Most Excellent Order of the British Empire’ (OBE).

In 2009 zette hij officieel een punt achter zijn actieve carrière als organist, nadat begin 2008 de ziekte van Alzheimer zich bij hem openbaarde.