Britse organiste Jennifer Bate (75) overleden

De Britse organiste Jennifer Bate is woensdag 25 maart op 75-jarige leeftijd overleden. Bate was een gevierd internationaal concertorganist en vooraanstaand vertolker van de orgelmuziek van Olivier Messiaen.

Text Example

advertentieJennifer Lucy Bate werd op 11 november 1944 geboren. Haar vader H.A. Bate was organist in Noord-Londen. Ze studeerde in Londen aan de Royal Academy of Music en het Royal College of Music.

Bate behoorde als concertorganist tot de wereldtop en werd geroemd om haar techniek. Ze verzorgde optredens over de hele wereld.

Messiaen

Jennifer Bate raakte in de laatste twee decennia van zijn leven bevriend met Olivier Messiaen. Hij beschouwde haar als favoriete vertolker van zijn orgelwerken. In 1986 verzorgde Bate de Britse première van zijn Livre du Saint Sacrement in Westminster Cathedral. Voor de wereldpremière van de opname van het werk – onder supervisie van Messiaen – ontving zij de Grand Prix du Disque. Ook haar eerdere opnamen van zijn werk konden zijn goedkeuring wegdragen.

Discografie

Van haar spel verscheen een groot aantal opnamen. Haar discografie bevat onder meer veel Britse muziek en integrales van het werk van Mendelssohn en Franck. Een groot aantal opnamen viel daarbij in de prijzen, waaronder de Diapason d’Or en de Preis der Deutschen Schallplattenkritik.

Naast haar concertoptredens gaf Bate masterclasses en lezingen.

Onderscheidingen

Voor haar verdiensten voor de muziek werd zij vele malen onderscheiden. Zo werd zij in ereburger van de Italiaanse stad Alessandria (1996) Fellow of the Royal College of Arts (2002) en eredoctor aan de Universiteit van Bristol (2007).

In 2008 werd zij koninklijk onderscheiden (officier van de Order of the British Empire). In Frankrijk werd zij in 2011 twee maal onderscheiden: Officier de l’ordre des Arts et des Lettres en Chevalier in de Ordre National de la Légion d’Honneur.

Bate was korte tijd gehuwd met de Britse organist Sir George Thalben Ball.