Britse orgelmaker Kenneth Tickell (57) overleden

De Britse orgelmaker Kenneth Tickell (57) is vrijdag 25 juli plotseling overleden. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend.  

Text Example

advertentie 

Tickell had een achtergrond als musicus. Hij studeerde aan de Coventry School of Music en bij onder anderen Francis Jackson in York en Simon Lindley in Leeds. In 1977 ontving hij het Fellowship-diploma van het Royal College of Organists, een jaar later studeerde hij af aan de Universiteit van Hull. Hij bekleedde jarenlang de post van Director of Music van  St. Mary’s Church in Northampton.

 

Het orgelmakersvak leerde hij bij Grant, Degens and Bradbeer, waarna hij in 1982 zijn eigen orgelmakerij startte. In 1986 betrok hij de huidige orgelmakerij in Northampton. Zijn eerste opus was een driestems positief voor All Saint’s Church in Preston Bagot (UK). Belangrijke orgels uit zijn werkplaats werden geplaatst in onder meer Douai Abbey, St. Barbanus Dulwich, de Lower Chapel van Eton College en meer recent de orgels van Worcester Cathedral, de kapel van Keble College in Oxford en St. Mary’s Cathedral in Newcastle. Veel van zijn kleinere instrumenten, met name kistorgels, zijn te vinden in een groot aantal Britse kathedralen en colleges.

 

Hoewel zijn orgels hun wortels in Engelse traditie vinden, zijn invloeden van de continentale Europese orgelbouw duidelijk aanwezig, met name door het gebruik van heldere prestantenkoren.

 

De orgelmakerij van Kenneth Tickell heeft een kleine tien medewerkers. Tickells eigen rol als directeur was voornamelijk het onderhouden van contacten met klanten en het ontwerp van nieuwe instrumenten.

 

Tickell was ook betrokken bij de oprichting van het Institute of British Organbuilding, waarbij hij nog steeds een bestuursfunctie bekleedde, van 1996 tot 2001 als voorzitter.

 

Kenneth Tickell overleed vorige week vrijdag in zijn woonplaats na een kort ziekbed. Hij werd 57 jaar.

 

© fotografie www.tickell-organs.co.uk