Britse orgelmaker Mander Organs Ltd failliet

Faillissement heeft een einde gebracht aan de gerenommeerde Britse orgelmakerij Mander Organs Ltd. Per maandag 27 juli 2020 zijn de activiteiten gestaakt, zo maakte de in Londen gevestigde firma gisteren bekend.

Text Example

advertentieIn een bericht op de website meldt Mander Organs dat het faillissement een gevolg is van cashflowproblemen en onvoldoende werk.

‘De directie en het personeel willen hun dankbaarheid betuigen aan onze klanten en vrienden voor de loyaliteit en de steun die zij in de loop der jaren, en met name in de laatste moeilijke maanden, hebben gegeven.’

Noel Mander

Mander Organs werd in 1936 opgericht door Noel Mander (1912-2005) toen hij zich als zelfstandig orgelmaker vestigde. In 1947 nam het bedrijf zijn intrek in een Victoriaans schoolgebouw in het oosten van Londen, waar het tot op heden is gevestigd.

Onder Noel Mander groeide het bedrijf in omvang en reputatie. Op het gebied van restauratie kende Mander een, voor die tijd, zeer hoge standaard. Ook op het gebied van herwaardering van historische orgels en toepassing van mechanische tractuur liep het bedrijf in Groot-Brittannië voorop.

Van de prestigieuze opdrachten die Mander in Engeland en daarbuiten kreeg, was de ombouw en uitbreiding van de Willis-orgel in St. Paul’s Cathedral in Londen in 1977 een kroon op zijn werk.

John Pike Mander

In 1983 nam John Pike Mander de leiding van het bedrijf over van zijn vader. Het bedrijf ging zich meer toeleggen op nieuwbouw. Mander-orgels vonden hun weg over de hele wereld. Zo bouwden zij onder meer voor Chelmsford Cathedral, de Urakami-kathedraal in Nagasaki (Japan) en hun grootste mechanische opus in de St. Ignatius Loyola te New York (68/IVP).

Restauraties en ‘rebuilds’ werden onder meer uitgevoerd aan prestigieuze orgels als Birmingham Town Hall, Rochester Cathedral en The Royal Albert Hall in Londen.

In 2002 won Mander Organs een Queens Award for Entreprise.

Nieuwe leiding

Na de pensionering van John Mander werd het bedrijf per 1 november 2018 door middel van een Employee Ownership Trust in handen van het personeel gegeven. Voormalig hoofd design Geoff McMahon kreeg de zakelijke leiding, hoofdintonateur Michael Blighton nam plaats in het managementteam als eindverantwoordelijke voor de klankgeving.

Negentien maanden later bleken de financiële omstandigheden en vooruitzichten onvoldoende om het bedrijf voort te zetten. De belangen worden nu behartigd door een curator.