Buurkerk-orgel Tweede Kerstdag te beluisteren

Text Example

advertentieHoelang is het geleden dat u het grote Witte-orgel van de Buurkerk heeft gehoord? Binnenkort is er een van de zeldzame gelegenheden dat het orgel voor het publiek te beluisteren is. Gert Oost geeft Tweede Kerstdag aan het eind die middag een ‘populaire orgelbespeling’.

Organist Gert Oost: “Natuurlijk heeft de Buurkerk een fantastische bestemming gekregen als onderdak voor het Nationaal Museum “Van Speelklok tot Pierement”. De hele dag door klinkt er muziek. De collectie mechanische muziekinstrumenten is wereldvermaard, muziek uit het verleden klinkt zoals die geklonken heeft in de tijd van haar ontstaan omdat de uitvoering vastgelegd is. Alle attracties zijn bovendien een bron van plezier en vermaak voor jong en oud. Jammer is het wel dat door al die mechanische muziek het grote Witte-orgel, één van de grootste instrumenten van de Utrechtse orgelbouwers Bätz, zelden meer te beluisteren is. Daarom een unieke kans het instrument in al zijn kleurenrijkdom te beluisteren op de Tweede Kerstdag, vrijdag 26 december.”

De hele dag is het museum geopend, maar het sluit haar deuren niet zoals gebruikelijk om 17.00 uur. Op initiatief van organist Gert Oost volgt na de laatste rondleiding een korte en feestelijke bespeling van het Buurkerkorgel, een ‘populaire orgelbespeling’, want er klinken bewerkingen van bekende kerstliederen, vooraf gegaan door Bachs bekende Toccata en besloten door de Toccata van Théodore Dubois. Alle bezoekers van de laatste rondleiding maar ook wie zich rond 17.00 uur bij de ingang meldt mag het concert gratis meemaken.

“De muziek is ongetwijfeld hartverwarmend maar trekt u toch vooral een dikke jas aan! De orgelbespeling begint om 17.00 uur en duurt een half uur. Het is geen ‘inloop-concert’. Zorg dat u op tijd binnen bent en neem een fooi mee voor de hoge hoed bij de uitgang!”

Wanneer vrijdag 26 december, 17.00 uur

Waar Buurkerk, Steenstraat 6, Utrecht

Info & bereikbaarheid www.museumspeelklok.nl

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 fotografie www.orgelfotografie.nl – Gérard van Betlehem