Buxtehude en heavy metal op Orgelfestival Alkmaar

Text Example

advertentieHet negende ‘Orgelfestival Holland’ in Alkmaar met daarin het Internationaal Schnitger Orgelconcours voor jonge organisten heeft naast Buxtehude heavy metal op het programma staan. Het festival vindt plaats van vrijdag 22 tot en met zaterdag 30 juni.

Het openingsweekend is gewijd aan de componist Buxtehude, met niet alleen orgelmuziek, maar ook cantates en kamermuziek. Buxtehude was één van de grote voorbeelden voor de jonge Johann Sebastian Bach die speciaal naar Lübeck reisde om Buxtehude aan het werk te horen. Aan het openingsconcert op zaterdag 23 juni werken de sopraan Francine van der Heijden en het Barokensemble Eik en Linde uit Amsterdam mee. De Italiaanse organist/dirigent Andrea Marcon wisselt deze af met virtuoze en ingetogen orgelwerken.

Op zondag 24 juni is er in de Lutherse Kerk, 15.00 u, een concert met kamermuziek. Het Buxtehude weekend wordt afgesloten om 20.00 u, met een concert door stadsorganist Pieter van Dijk met medewerking van Annegret Siedel, barokviool.

Verder zijn er lezingen, een orgeltocht langs historische kerken in de Alkmaarse binnenstad (zaterdag 23 juni, start Grote Kerk 14.00 u) en is er zelfs een draaiorgelfestival! (zaterdag 23 juni, binnenstad 11.00-17.00 u).

Een van de belangrijkste evenementen is het Internationaal Schnitger orgelconcours. Uit 47 inzendingen van over de hele wereld, heeft een voorjury twaalf jonge organisten (van wie twee vrouwen) uitgekozen om hieraan deel te nemen. Behalve één deelnemer uit de Verenigde Staten zijn alle deelnemers afkomstig uit Europa, van Ierland tot Litouwen. Twee deelnemers zijn afkomstig uit Nederland. Het concours wordt in drie rondes gehouden.

Ronde 1: vrijdag 22 juni (15.00-17.00 u; 19.00-21.00 u) en zaterdag 23 juni (10.00-12.00 u). Ronde 2: dinsdag 26 juni (19.00 u). Ronde 3 (Finale): vrijdagavond 29 juni (19.00 u).

Michel Bouvard (Frankrijk), Andrea Marcon (Italië), Naomi Matsui (Japan), Wolfgang Zerer (Duitsland) en Pieter van Dijk (Nederland) vormen de jury. Zij geven alle vijf een avondconcert. Alleen het concert op maandag 25 juni is uitsluitend op orgel, maar spelen twee juryleden: Bouvard en Matsui. Aan de avondconcerten van zaterdag 23, zondag 24 en woensdag 27 juni werken andere instrumentalisten en/of koren mee. Zo is op woensdag 27 juni het Magdalene College Chapel Choir uit Cambridge te gast.

Op donderdagavond 28 juni treedt een groot aantal ensembles van Artiance, Alkmaars Centrum voor de Kunsten op in een gevarieerd programma met verschillende muziekstijlen, dans en poëzie onder de titel ‘Heavy Metal ?!’. Niet alleen Jan Raas bespeelt de orgels, maar ook jonge orgel- en pianoleerlingen.

Het festival wordt op vrijdagavond 29 juni (19.00 u) afgesloten met de finale van het orgelconcours en de feestelijke uitreiking van de prijzen. Op zaterdag 30 juni (20.00 u) geven deelnemers aan de Orgelacademie nog een gratis concert.

Complete programma op

www.alkmaarorgelstad.nl

Kaartverkoop via

www.vvvwebshop.nl/ticketservice

Bij de afbeelding

Buxtehude: Uitsnede uit het schilderij “Huiselijke muziekscene” van de Nederlandse schilder Johannes Voorhout. Hamburg 1674. (Hamburg, Museum für Hamburgische Geschichte). Volgens de Duitse musicoloog Ulf Grapenthin is de man die viola da gamba speelt Dieterich Buxtehude.

© 2007 www.orgelnieuws.nl

© 2007 foto: www.gerardvanbetlehem.nl