Buxtehude op Bossche Bätz

Text Example

advertentieOrganist Jacques van den Dool gaat alle orgelwerken van Dietrich Buxtehude (1639-1707) spelen op het Bätzorgel in de Grote Kerk (PKN) in ’s-Hertogenbosch. Er zijn tien woensdagmiddaglunchconcerten van 12.15-13.15 uur. Het eerste is op 9 mei en het laatste op 11 juli.

In elk concert is een meditatief moment van vijf minuten, waarin een theoloog uit Den Bosch een woord spreekt bij één van de koraalbewerkingen in het programma. De toegang is vrij. Aan de uitgang is er een collecte.

Ter opening van het project ‘Buxtehude op het Bossche Bätzorgel’ is er maandag 7 mei om 20.00 uur in de Grote Kerk een openingsconcert. Een musicoloog houdt een inleiding en er wordt een cantate van Buxtehude uitgevoerd. De afsluiting van het project is op zaterdag 8 september om 17.00 uur in de Grote Kerk met de uitvoering van twee Buxtehudecantates.

Jacques van den Dool studeerde orgel, improvisatie en schoolmuziek aan het Utrechts conservatorium bij Stoffel van Viegen en volgde lessen improvisatie van Cor Kee. Hij won in 1965 de Zilveren Noot op het Nationaal Improvisatieconcours te Bolsward. Sinds 1966 is hij cantororganist van de Grote Kerk van ’s-Hertogenbosch, Hij was 25 jaar dirigent van het Chr. Gemengd Koor Cantabile en leidde verschillende koren en orkesten in ’s-Hertogenbosch, Zaltbommel en Druten. Momenteel is hij dirigent van het koor Chorus Novus in ’s-Hertogenbosch. Hij was veertig jaar muziekdocent aan het Koningin Wilhelmina College in Culemborg. Van den Dool gaf orgelconcerten in Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, Canada, Taiwan en op de Nederlandse Antillen. In de zomer van het jaar 2000 heeft hij op het Bätzorgel van de Grote Kerk in 24 wekelijkse lunchconcerten, alle orgelwerken van Bach vertolkt. Hij schreef liederen, koor- en orgelwerken.

© 2007 www.orgelnieuws.nl