Buxtehude-tentoonstelling en Bach-handschriften in Utrecht

Text Example

advertentieTer gelegenheid van het driehonderdste sterfjaar van Dieterich Buxtehude wordt in het Utrechtse museum Van Speelklok tot Pierement van 31 augustus tot en met 11 november een Buxtehude-tentoonstelling gehouden. Organisator van de tentoonstelling is Stichting Buxtehude Nederland, geadviseerd door Ton Koopman.

De tentoonstelling bevat handschriften, partituren, muziekinstrumenten, prenten en schilderijen uit musea en bruiklenen uit privé-collecties, maar ook de originele zijkanten van het orgel dat vroeger in de Utrechtse Domkerk heeft gehangen. Het museum en de stad Utrecht hebben bovendien een primeur: twee handschriften van de jonge Johann Sebastian Bach zijn te zien voor het publiek. Het is voor het eerst dat deze onlangs teruggevonden manuscripten tentoongesteld worden.

Onderzoekers van het Bach-Archiv Leipzig ontdekten de twee vroegst bekende handschriften van vorig jaar in Weimar. Het gaat om kopieën die de vijftien jaar jonge Bach maakte van orgelwerken van Dieterich Buxtehude (1637-1707) en Johann Adam Reinken (1643-1722).

“Huiselijke muziekscene” door de Nederlandse schilder Johannes Voorhout. Hamburg 1674. (Hamburg, Museum für Hamburgische Geschichte). Volgens de Duitse musicoloog Ulf Grapenthin is de persoon aan het clavecimbel Johann Adam Reincken en de man die viola da gamba speelt Dieterich Buxtehude.

© 2007 www.orgelnieuws.nl