CD & DVD! van de maand november

Text Example

advertentieMartin Mans en Martin Zonnenberg

Concert voor vier handen

Orgels en concertvleugel, St. Joriskerk te Amersfoort

Psalm 19 (B. Marcello), Alle roem is uitgesloten (T. Bijlsma), Meester men zoekt u wijd en zijd (M. Zonnenberg), Halleluja, eeuwig dank en ere (M. Zonnenberg en M. Mans), Neem Heer mijn beide handen (M. Zonnenberg), Voorwaarts christenstrijders / Mars Militaire (F. Schubert / J. Kuik), God save the Queen (M. Zonnenberg), Turkse mars (L. van Beethoven), Uit: Twelve Compositions for Organ: 1. Grand Choeur, 2. Trumpet Tune, 3. Chaconne, 4. Plaint, 5. Toccata (G. Young), Heugelijke tijding (M. Zonnenberg en M. Mans), Gavotte (G.F. Händel), Heilig, heilig, heilig (M. Zonnenberg), Gelukkig is het land (M. Zonnenberg), In Holland staat een huis (M. Zonnenberg), Spaanse Dans (M. Moszkowski), Duet uit ‘De Parelvissers’ (G. Bizet), Stars and stripes forever (J. P. Sousa)

Label: Iris (JQZ Muziekproducties)

Tijdsduur: DVD – 1:12:53 ; CD- 1:03:30

Booklet: 8 pagina’s, Nederlands

De bezoekers van www.orgelnieuws.nl kunnen deze DVD in de maand november extra voordelig bestellen via de bestelservice van orgelnieuws.nl.

De normale prijs van deze DVD is € 24,90. In de maand november is deze DVD alléén bij orgelnieuws.nl inclusief een bijdrage in de verzendkosten verkrijgbaar voor slechts € 21,95!

Klik hier om dit artikel te bestellen

Martin en Martin zijn musici die meer dan eens het verwijt krijgen dat zij teveel met de populaire muzikale stroom mee zouden gaan en daardoor juist flink tegen de stroom in moeten roeien. Dit laat onverlet dat zij in de loop der jaren een grote schare trouwe muziekvrienden om zich heen hebben weten te verzamelen die met volle teugen genieten van hun cd’s en concerten. Wist u trouwens dat Martin Mans ook de Litanies van Alain en werken van Pachelbel en Bach op zijn repertoire heeft staan? Nu is er dan ook een dvd die – samen met een cd met hetzelfde programma – in een professioneel vormgegeven box is uitgegeven. Beide heren weten heel goed wat hun publiek van hen verwacht, Martin Zonnenberg spreekt dit ook expliciet uit in het interview dat als bonusmateriaal is opgenomen. Het programma is laagdrempelig, noem het toegankelijk en kent een mix van koraalwerk, literatuur en transcripties. Beide musici soleren, improviseren en spelen vierhandig op de drie orgels van de Joriskerk en op een concertvleugel. Het is leuk dat het kleine drie stemmen tellende Metzler-positief niet is overgeslagen, maar ook een bescheiden rol in deze productie mag vervullen. Wie het kleine niet eert… Dat er tijdens het maken van de dvd veel musiceerplezier werd beleefd, valt heel letterlijk van de gezichten van de beide Martins af te lezen. Let u vooral op ‘Voorwaarts christenstrijders’: de mimiek van Martin Mans spreekt boekdelen.

Het productieteam verdient een heel groot compliment voor de wijze waarop alles in beeld is gebracht. De cameravoering en de montage, het is allemaal perfect getimed en van het allerhoogste niveau. Bij het maken van een goede orgel-dvd komt meer kijken dan alleen het plaatsen van een camera bij de speeltafel en het af en toe in en uitzoomen op de organist met als toetje een totaal shot van het kerkinterieur. Nee, hier is echt goed over nagedacht, de beeldkwaliteit is subliem. Iets dat helaas niet van alle orgel-dvd’s die de laatste tijd verschenen gezegd kan worden. Iris pakt het professioneel aan, dit blijkt ook uit de reclameboodschappen die op de dvd staan, vakkundig gemaakte promo’s die in een ster-reclameblok niet zouden misstaan.

Martin en Martin, je houdt er wel of je houdt er niet van, maar mensen die er wel van houden en deze box aanschaffen krijgen wel heel veel waar voor hun geld. Het is te hopen dat meer organisten, ook zij die muzikaal heel andere wegen bewandelen, de weg naar Iris zullen weten te vinden.

© 2005 redactie orgelnieuws.nl