CD presentatie in Middelburg

Text Example

advertentieOrganiste en componiste Margreeth Chr. de Jong presenteert vrijdag 27 oktober (20.00 uur) haar nieuwe cd ‘Andächtige Musique’. Ze doet dat voorafgaand aan het concert op het gerestaureerde Van Leeuwen-orgel in de Nieuwe Kerk in Middelburg, waar zij vaste organist is.

Medewerking wordt verleend door het Middelburgs Kamerkoor o.l.v. Andrew Wise. Uitgevoerd worden werken van Sweelinck, Schütz, Mendelssohn, Cornelius en De Jong.

Op de nieuwe cd staan eigen bewerkingen van Psalmen en Gezangen in barokstijl die onder andere ook in de bladmuziek-serie ‘Andächtige Musique’ zijn verschenen.

Willem van Leeuwen bouwde het orgel van de Nieuwe kerk in 1954 in een 17e-eeuwse kas van Duyschot. Orgelmaker Flentrop voerde vorig jaar een grote onderhoudsbeurt uit. Daarbij is het orgel schoongemaakt en zijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de windladen, de balg van het rugwerk en het bedieningsmechanisme van de luiken. Vulstemmen werden opgeschoven en de tongwerken werden aangepast en opnieuw herintoneerd. Van het overige rest pijpwerk werd de intonatie nagelopen. De aantrekpunten van de ventielen zijn verplaatst en de mechanieken opnieuw afgeregeld. Albert Clement was adviseur bij de grote schoonmaak.

Margreeth Chr. de Jong (1961) behaalde in 1986 aan het Rotterdams Conservatorium de diploma’s Kerkmuziek, Docerend Musicus orgel en Uitvoerend Musicus orgel, gewaardeerd met het cijfer 10. Zij vervolgde haar studie bij Guy Bovet in Zwitserland en bij Jean Langlais en Marie Louise Jaquet Langlais aan de Schola Cantorum in Parijs, waar zij in 1988 de Prix de Virtuosité met de hoogste waardering behaalde. In hetzelfde jaar behaalde ze eerste prijzen op internationale orgelconcoursen. In 1994 werd zij vanwege haar verdiensten voor de Franse orgelcultuur door de Société Académique ‘Arts – Sciences – Lettres’ in Parijs met de zilveren medaille onderscheiden. Sinds januari 2005 doceert zij hoofdvak orgel binnen het kader van de universitaire Bachelor-opleiding aan de Roosevelt Academy in Middelburg.

© 2006 www.orgelnieuws.nl