CD van de maand december 2006 [RECENSIE]

Text Example

advertentieCésar Franck

Symphonie en ré mineur / Psyché (I & IV)

Heinrich Walther, Rieger-Orgel der Basilika Vierzehnheiligen.

Label: Organum Classics Ogm 261098

Boekje: 24 pagina’s (Duits en Engels)

Speelduur: 57’35

Klik hier om dit artikel te bestellen

Prijs in de maand december van € 19,00 voor € 17,50 (exclusief verzendkosten).

Als je opgegroeid bent met klassieke muziek en pas later in de ban bent geraakt van het orgel, is het een boeiende ervaring om muziekstukken die je als orkest- of pianowerk hebt leren kennen, op orgel te horen uitvoeren. (Het omgekeerde kan ook: ik vergeet nooit het gevoel van sensatie toen ik de Suite Gothique van Boëllmann in een uitvoering voor brassband hoorde, maar dit terzijde.)

Orgelliefhebbers die weinig affiniteit hebben met het symfonische repertoire, hebben die ervaring niet. Voor hen is een orgeltranscriptie in het gunstigste geval een uitbreiding van het repertoire van een bepaalde componist, zoals in dit geval César Franck.

De stelling, dat organisten die zich aan orgeltranscripties van orkestwerken wagen goed ingevoerd moeten zijn in de wereld van het symfonieorkest, lijkt een open deur, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd op te gaan. Onlangs hoorde ik een bewerking van het langzame deel uit Beethovens Vioolconcert, gespeeld op een neobarokorgel, waarbij elke gelijkenis met het orkestrale origineel zoek was. Het stuk was ineens veranderd in een pretentieloos Flötenuhr-muziekje.

De organist Heinrich Walther ( www.heinrich-walther.de ), die voor Organum Classics zijn eigen transcriptie van ‘de’ orkestsymfonie van César Franck (hij schreef er helaas maar één) opnam, heeft zijn uiterste best gedaan om Francks orkestrale kleuren door te laten klinken op het Rieger-orgel (1999) in de bedevaartsbasiliek van het franciscanenklooster Vierzehnheiligen.

Mag ik zeggen dat ik de orkestsymfonie van Franck in haar ontwikkeling en structuur boeiender vind dan de ‘orgelsymfonie’? (Grande Pièce Symphonique) Hoe dan ook biedt deze transcriptie een welkome uitbreiding van het bestaande orgelrepertoire van ‘Le Maître angélique’. Behalve de orkestsymfonie speelt Walther ook nog eigen bewerkingen van twee delen uit Francks symfonisch gedicht Psyché. Dit voor koor en orkest geschreven werk ontstond vrijwel tegelijkertijd met de Symphonie en werd op 10 maart 1888 voor het eerst uitgevoerd, een jaar voordat de Symphonie voor het eerst op het Parijse Conservatorium klonk. Stemmige muziek, eveneens mooi uitgeregistreerd.

De sublieme uitvoering wordt een handje geholpen door de zeer fraaie opname van Klaus Faika, die zelf de muziekregie deed en ook voor de redactie en vormgeving van het zeer verzorgd ogende cd-boekje tekende. De foto’s daarin werden genomen door de organist. Met het gespeelde repertoire hebben ze niet zoveel van doen maar ze creëren de juiste sfeer voor het beluisteren van deze wondermooie cd. Zo’n fraai product verschijnt niet dagelijks en verdient dan ook het predicaat cd van de maand. Overigens merkwaardig dat een Franse tekst in het cd-boekje ontbreekt…

Wie de smaak te pakken heeft, kan niet om de Organum-cd Felix Mendelssohn Bartholdy – Reformationssinfonie op. 107 heen, ook bewerkt door Heinrich Walther en door hem opgenomen op het Buchholz-orgel (1821) in de St. Marienkirche in Barth, Mecklenburg-Vorpommern (Organum Ogm 250061). [GERCO SCHAAP]

Attentie

De bladmuziek van de muziek op deze cd is ook via www.orgelnieuws.nl te bestellen:

César Franck – Zwei Sätze aus der Sinfonischen Dichtung Psyché für Orgel. Bearbeitet und herausgegeben von Heinrich Walther. 23 blz. gen. BU1989 € 10,75

César Franck – Symphonie en Ré mineur. Transcription pour Orgue par Heinrich Walther. 74 blz. gen. AL27661 € 41,50

Klik hier om dit artikel te bestellen

© 2006 www.orgelnieuws.nl