CD van de maand december

Text Example

advertentieVierne waar hij hoort…

Louis Vierne: Complete Organ Symphonies, Vol. 1

Daniel Roth – Aristide Cavaillé-Coll Organ Saint-Sulpice, Paris.

Symphonie No. 1 op. 14 en ré mineur; Symphonie No. 2 op. 20 en mi mineur.

Label: Aeolus AE-10451 (SACD).

Tijdsduur: 79:18.

Booklet: 28 pagina’s, F, E, D.

Normale prijs: € 22,75, gedurende de maand december alleen voor de bezoekers van www.orgelnieuws.nl € 20,00 exclusief verzendkosten!

Klik hier om dit artikel te bestellen

De wens van ‘maître’ Daniel Roth om in de Parijse kerk Saint Sulpice Vierne’s heerlijke tweede symfonie op te nemen, was voor het label Aeolus de aanleiding om de start te maken met de integrale opname van Vierne’s zes orgelsymfonieën. Na deze cd, met de nummers 1 en 2, mogen we er dus nog twee verwachten. Met trots vermeldt Aeolus op z’n website dat dit hun eerste orgelopname in Surround Sound (oftewel SACD) is. En er wordt nog een noviteit gemeld: het is de eerste maal dat Vierne’s eerste symfonie werd opgenomen op het orgel waarvoor hij gecomponeerd werd. Louis Vierne was hier immers in de jaren 1898/99 de assistent van zijn leraar Charles-Marie Widor. Bij die constatering wordt voorbijgegaan aan het feit dat Feike Asma al rond 1970 Vierne’s eerste (en derde) voor RCA op vinyl in de Saint Sulpice liet opnemen. Dat leverde toen een heel ‘hollandse’ Vierne-interpretatie op.

Mijn referentiekader voor opnamen van Vierne’s symfonieën reikt niet verder dan die van Ben van Oosten op MDG, die intussen al weer twintig jaar oud is en waar de interpreet intussen niet meer achter staat, naar ik begreep.

Het spel van Daniel Roths wordt gekenmerkt door souplesse en poëzie. Maar het is waar nodig ook robuust, zoals in de finale uit de eerste en het openingsdeel van de tweede. De opname is doorzichtig en duidelijk, met een fraaie balans tussen ruimtelijke ervaring en presente orgelklank. Beluister maar eens de wiegende Pastorale uit de eerste of het ragfijne Scherzo uit de tweede en het weemoedige Cantabile uit diezelfde symfonie.

Vanzelfsprekend is de Saint Sulpice de ideale plek voor deze muziek en Daniel Roth illustreert dat bijna anderhalf uur lang in de mooiste kleuren: mooie brede grondstemmen in de langzame delen, een schitterende Voix humaine plus tremblant in het middendeel van de Pastorale, de edele strijkers en een fonkelend tutti in de beide finales.

Het booklet is niet alleen goed geïllustreerd, maar biedt bovendien waardevolle en informatie over de componist, de vertolker, de gespeelde muziek, gebruikte solostemmen en het instrument.

Het is een in alle opzichten overtuigend pleidooi voor die wonderlijk schone muzikale wereld van Louis Vierne. [BERT WISGERHOF]

Klik hier om dit artikel te bestellen

© 2005 orgelnieuws.nl