César Franck Concours Haarlem gewonnen door Rik Melissant

Winnaars César Franck Concours 2022. V.l.n.r. Leendert Verduijn, Hina Ikawa, burgemeester Jos Wienen en Rik Melissant | © foto Koos Schippers

Rik Melissant heeft zaterdag 8 oktober het 16e Internationale César Franck Orgelconcours gewonnen. Het concours vond afgelopen week plaats in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem.

Text Example

advertentieDe jury – bestaande uit Michel Bouvard, Petra Veenswijk en Étienne Walhain – wees Leendert Verduijn en de Japanse Hina Ikawa aan als winnaars van de tweede, respectievelijk derde prijs. De publieks was was eveneens voor Verduijn.

Voor het concours waren tien deelnemers van zeven nationaliteiten geselecteerd. Doordat van twee kandidaten zich vlak voor het concours ziek meldden werd de eerste ronde op dinsdag 4 oktober gespeeld door acht deelnemers. Zeven daarvan door mochten naar de tweede ronde op donderdag 6 oktober.

Het repertoire bestond geheel uit werk van de naamgever van het concours. Voor de finale moesten de deelnemers een programma voorbereiden bestaande uit een van de Trois Chorals, de Final. Pas na de tweede ronde kregen zij van de jury te horen welke van de drie Chorals aan elk van de finalisten werd toegewezen.

De winnaars kregen de prijzen uitgereikt door Jos Wienen, burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Haarlemsche Muziekfonds. De publieksprijs werd uitgereikt door prof. dr. C.A. Davids, voorzitter van de Stichting Willibordsorgel.

Naast geldprijzen, variërend van 500 tot 2.500 euro, krijgen de winnaars de gelegenheid in de komende drie zomerseizoenen een concert te verzorgen op het Willibrordusorgel. De winnaar van de eerste prijs mag ook een concert geven in De Duif in Amsterdam.