CGK Spijkenisse neemt gerenoveerd orgel in gebruik

Op vrijdag 14 december is het orgel van de Christelijke Gereformeerde Kerk te Spijkenisse opnieuw in gebruik genomen. Het Van der Pol-orgel werd gerenoveerd door de firma Nijsse uit Oud-Sabbinge.

Text Example

advertentieHet orgel is in de jaren negentig gebouwd door een aantal gemeenteleden onder leiding van de heer C. van der Pol. Met gebruikmaking van pijpwerk en windladen uit verschillende instrumenten werd een tweeklaviers orgel gebouwd met vrij pedaal. Kort na de overdracht van het orgel aan de gemeente op 1 juni 1994 overleed de heer Van der Pol plotseling. Het orgel was toen wel bespeelbaar, maar zeker niet af. In de loop van de jaren nam het aantal mankementen aan het orgel toe en bleek het zeer moeilijk het orgel te stemmen.

In 2005 werd de orgelcommissie nieuw leven ingeblazen. Na een eerste inventarisatie bleek herstel noodzakelijk. Verschillende orgelbouwers werden benaderd om hun visie te geven op hetgeen eventueel gedaan kon worden. Dankzij vele kleinere en een grote gift kon eind 2006 de opdracht tot renovatie worden gegeven aan de fa. Nijsse & Zoon te Oud-Sabbinge.

In het gerenoveerde orgel is een geheel nieuwe gecombineerde eiken windlade geplaatst. Daarin liggen de cancellen voor boven- en onderklavier om en om. Bijna alle pijpen staan in de nieuwe situatie rechtstreeks op de windlade. Alleen de frontpijpen en het groot octaaf van de achtvoets-fluiten zijn afgevoerd. Binnen in de orgelkas zijn extra voorzieningen getroffen om de stabiliteit van de kas te waarborgen. De klavieren zijn vervangen door de voormalige klavieren van het orgel van de Julianakerk te Dordrecht.

Onder advies van drs. Bart van Buitenen werd een nieuwe dispositie ontworpen waarbij het bestaande pijpwerk herschikt werd op de nieuwe gecombineerde lade. De Octaaf 4 werd vervangen door een beter bij het overige pijpwerk passend gebruikt exemplaar.

Dispositie

Onderklavier C-f3
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Octaaf 2
Sexquialter B/D I-II
Mixtuur II-III

Bovenklavier C-f3
Holpijp 8
Roerfluit 4
Nasard 2 2/3
Gemshoorn 2
Dulciaan 8

Pedaal C-d1
Bourdon 16

Speelhulpen
Koppel I+II
Koppel Ped+I
Koppel Ped+II
Tremulant