Charles de Wolff in Zwolle [RECENSIE]

Text Example

advertentieCharles de Wolff – Schnitger-orgel Grote of St. Michaëlskerk Zwolle

Praeludium und fuge e-moll BWV 548 (Bach); Schmücke dich, o liebe Seele BWV 645 (Bach); Phantasie über den Choral ‘Ein’ feste Burg ist unser Gott’ Op. 27 (Reger); Ach Gott, verlaß mich nicht Op. 79b (Reger); Jesus, meine Zuversicht Op. 67 (Reger); Mandala (Jolivet); Volumina (Ligeti).

Label: Prestare ZWF-3331543

Speelduur: 62’54’’

Booklet: 28 pagina’s (N, E)

Prijs: € 22,50

Muzikale interpretatie * * * *

Programmakeuze * * *

Keuze van het instrument * *

Kwaliteit van de opname * * *

Informatie in het boeklet * * * * *

Grafische vormgeving (cd en boekje) * * * * *

Klik hier om dit artikel te bestellen

Het label Prestare van Jolanda Zwoferink heeft iets met Charles de Wolff. Deze productie is al de vierde verschijning op rij. De Wolff oefent dusdanige aantrekkingskracht uit voor Prestare dat ze door middel van het uitgeven van cd’s blijvend de aandacht willen vestigen op zijn persoon.

Charles de Wolff is een grootheid. Dat staat buiten kijf. Zowel in de vertolking van het oeuvre van de Thomascantor alsook in het grote symfonische repertoire. Zijn interpretaties golden decennia lang als maatgevend. De Wolff heeft altijd een grote voorliefde gehad voor het vierklaviers Schnitger-orgel van de Michaëlskerk in Zwolle, zeker voor de muziek van Bach. Het Schnitger-orgel heeft voor onze moderne oren echter een groot ‘manco’. Dat manco zit hem in de huidige toonhoogte. Het orgel staat maar liefst een héle toon hoger dan normaal. Dus ter vergelijking: de grote e-moll van Bach klinkt hier plotseling als fis-moll. Dat is bijna een onoverkomelijk probleem tenzij je dat gaat vertalen naar de huidige toonsoort (dat wil nog wel eens gebeuren). In deze opname gebeurt dat niet, dus moet je er doorheen luisteren. Dat blijft wennen. Daar komt nog bij dat het orgel goed vertegenwoordigd is in de hoge registers maar veel minder in de midden en lage registers. Door goed en uitgekiend te registreren kan best een en ander opgevangen worden. Daarbij refereer ik graag aan de voormalige titularis Lucas Lindenboom. Bij hem hoorde je vaak een heel ander orgel. Het kan dus wel. Hoe het ook zei; overtuigend vind ik het niet en de gedateerde en deels historische opnamen zetten hier nog eens dubbel toe aan. Het orgel komt in de grote koraalfantasie over “Ein feste Burg” van Max Reger (opname 1965) zelfs ietwat gespannen en opgefokt over. Geen ideaal medium voor deze muziek. Enfin, het zou niet helemaal eerlijk zijn en van slechte smaak getuigen als we het hier alleen maar over het orgel in combinatie tot de gebrachte werken zouden hebben en voorbij zouden gaan aan het feit dat deze cd meer bedoeld is als een terugblik op de Wolffs lange loopbaan als organist. Dat verdient onze waardering en respect. De nadruk ligt hier dus meer op de gebrachte uitvoeringen dan op het instrument waarop het vertolkt wordt. Zo eerlijk moeten we ook zijn. Met de composities van Ligeti (Volumina) en Jolivet (Mandala) komen we terecht in een volstrekt andere wereld. Deze werken komen ook sympathieker op me over. Het lijkt wel of het orgel deze muziek veel beter verdraagt. Geen gemakkelijke kost overigens om naar te luisteren laat staan om te spelen. De Wolff nam dit al op in 1971 en zegt iets over zijn baanbrekend werk in deze. Want dat is zijn verdienste – deze productie is daar een overtuigend voorbeeld van – vooral op het gebied van de experimentele en hedendaagse muziek.

Samenvattend: boeiende muziek gebracht door een eminente organist. Dat de keus van het orgel niet geheel voor de hand liggend is doet hier verder niets aan af. Dit is een eerlijk en waardig eerbetoon aan een groot musicus. De presentatie van dit product ziet er, zoals we gewend zijn van Prestare, voortreffelijk uit. Prachtig fotowerk en lezenswaardige teksten. Misschien dat de jonge aankomende generatie organisten nog eens teruggrijpt naar deze oude opnamen om te horen hoe De Wolff het deed. Misschien is dát wel de meerwaarde van deze schijf en de eigenlijke bedoeling van Prestare met dit product. [JAN-WILLEM VAN BRAAK]

Klik hier om dit artikel te bestellen

© 2007 www.orgelnieuws.nl