Charles Tournemire over César Franck

Charles Tournemire - Cesar Franck
Charles Tournemire - Cesar Franck

In 1931 verscheen een boekje waarin Charles Tournemire over het leven en werk van zijn leermeester César Franck schreef. Het boekje is nu bij Veerman Muziek in het Nederlands vertaald.

Text Example

advertentie 

Onder de titel Les grands musiciens par les maîtres d’aujourd’hui verscheen begin 20e eeuw bij de Parijse uitgever Libraire Delagrave een serie waarin grote componisten van weleer werden beschreven door grote meesters van toen. Zo schreef Vincent d’Indy over Richard Wagner en kwam er van de hand van Charles-Marie Widor een boekje uit over Onze heilige vader BachZo’n veertig jaar na het overlijden van César Franck (1822-1890) schreef Charles in deze serie over zijn leermeester.

 

Maître angélique

Tournemire steekt zijn adoratie voor de maître angélique in dit boekje niet onder stoelen of banken gestoken. Na enkele gedachten over de kunst, mystieke beschouwingen en het onstaan van de beweging rond Franck gaat Tournemire in op zijn de composities van Franck. Zijn orgelwerken, met name de Trois en Six Pièces en de Trois Chorals, nemen daarbinnen een belangrijke plaats in. Tournemire schrijft op gedetailleerde wijze over de manier waarop Franck zijn eigen werk uitvoerde. Het boekje besluit met een levensloop van Franck

 

Veel zorg is besteed aan de vertaling en de vormgeving van de uitgave die zoveel mogelijk in de stijl van het Franse origineel is uitgevoerd. Deze Nederlandse uitgave is voorzien van een voorwoord door prof. dr. Hans Fidom; uitgever Joost Veerman schreef de verantwoording.

 

Charles Tournemire: César Franck

Grote musici beschreven door hedendaagse meesters

 

Uitgave:  Veerman Muziek, Huizen
Pagina’s: 80, paperback, 8º
Prijs: € 13,00 exclusief verzendkosten
Bestellen:  www.veermanmuziek.nl