Chemin de Croix – François Espinasse & Michael Lonsdale

Een kruisweg die spreekt tot de hedendaagse mens. Zo kan Chemin de Croix van de Franse priester-schrijver Pierre Bellégo getypeerd worden.

Text Example

advertentieBellégo (1913-1995) stond bekend als man van het volk, iemand met een luisterend oor voor mensen uit alle lagen van de samenleving. Hij hechtte veel waarde aan het actualiseren van het evangelie in het persoonlijk leven, de kerk en de wereld. Die geest ademt ook Bellégo’s reflectie op de veertien kruiswegstaties, geschreven voor de goedevrijdagviering van 1967 in de Saint-Sulpice.

Na min of meer in de vergetelheid te zijn geraakt, ontstond rond de eeuwwisseling hernieuwde belangstelling voor het werk van Bellégo. In 2001 kwam Chemin de Croix in druk uit, verlucht met afbeeldingen van sculpturen van Léon Zack en Maxime Adam-Tessier. Een jaar eerder vond een uitvoering plaats in de Saint-Séverin, waar Bellégo van 1974 tot 1980 werkzaam was. Van die uitvoering werd een opname gemaakt en op cd uitgebracht; recent verscheen een heruitgave.

Acteur Michael Lonsdale reciteert de teksten van Bellégo; rustig en sonoor is zijn voordracht. Organist François Espinasse zorgt vanachter het Kern-orgel op evenzo waardige wijze voor een passende omlijsting met oude en nieuwe(re) passiemuziek. De gesproken teksten staan vermeld in het booklet; de sculpturen van Zack en Adam-Tessier zijn op postzegelformaat afgebeeld.

 

Chemin de Croix – Texte de Pierre Bellégo

Michael Lonsdale, récitant – François Espinasse, orgue

 

Bach: Da Jesus an dem Kreuze stond, BWV 621; O Mensch, bewein dein Sünde gross, BWV 622; Liebster Jesu, wir sind hier, BWV 731; Christus, der uns selig macht, BWV 620; Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639; Wenn wir in höchsten Nöten sein, BWV 641.

Brahms: O Traurigkeit, o Herzeleid; Herzlich tut mich verlangen, Op. 122 Nrs. 9 & 10.

Radulescu: Herzliebster Jesu, was hast du verbrochen; O Traurigkeit, o Herzeleid; Da Jesus an dem Kreuze stund.

 

Label: Studio SM
Nummer: D3170
Speelduur: 58’22
Booklet: 24 p. (Frans)
Prijs: € 10,99 (download) / € 14,90 (cd)

 

Bestellen en geluidsvoorbeelden

www.adf-bayardmusique.com