Christiaan Drost winnaar SGO-concours 2012

Text Example

advertentieAfgelopen zaterdag 27 oktober organiseerde de Stichting Groningen Orgelland voor de 25e keer het orgelconcours voor amateurs, dit keer in de Martinikerk van Groningen.

Ruim 40 deelnemers hadden zich voor het concours aangemeld. Daarvan konden er uiteindelijk 24 geplaatst worden.

De jury bestond dit jaar uit Kees van Eersel (voorzitter), Tymen Jan Bronda en Erwin Wiersinga. Vanwege de hoge kwaliteit van het door de deelnemers gebodene liet de jury bij wijze van uitzondering vier in plaats van drie deelnemers tot de finale toe.

Paul Baan uit Lunteren werd derde met het Praeludium en Fuga in a-moll BWV 543 van J.S. Bach.

De gedeelde tweede plaats was voor Sander Booij uit Woudenberg (Concerto in d-moll nach Vivaldi BWV 596 van J.S. Bach) en Hans van Heemst uit Oude Tonge (Praeludium in G-dur van Bruhns).

Christian Drost uit Dalfsen werd door de jury tot winnaar uitgeroepen. Drost speelde in de finale het Praeludium in d-moll BuxWV 140 van Buxtehude. Sander Booij kreeg ook de Publieksprijs.

De prijzen werden uitgereikt door Cor Edskes. Dit als dank voor het vele werk dat deze nog zeer vitale 87-jarige Groninger voor het Martini-orgel gedaan heeft.

Edskes had naast de gebruikelijke geschenken voor de winnaar van het concours nog een verrassing in petto: Drost mag in 2013 een lunchpauzeconcert in de Martinikerk geven.

Van het jubileum is een wat uitgebreider programmaboekje gemaakt waarin alle prijswinnaars en juryleden van de afgelopen jaren staan vermeld.

Dit boekje kost € 5 en kan worden besteld via www.groningenorgelland.nl

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie SGO-concours